ukenru
ssha-pidtrimali-yes-ta-litvu-u-konflikti-z-kitayem-u-chomu-sut

США підтримали ЄС та Литву у конфлікті з Китаєм: у чому суть

 • 29347 переглядiв

КИЇВ. 8 січня. УНН. Адміністрація президента США Джозефа Байдена висловила підтримку Литві і ЄС в торговому конфлікті з Китаєм, який звинувачують в економічному тиску на Вільнюс на тлі позиції останнього по Тайваню. Про це пише УНН з посиланням на DW.

Деталі

Відзначається, що представник Сполучених Штатів на торгових переговорах Кетрін Тай обговорила дане питання із заступником голови Єврокомісії (ЄК) Валдісом Домбровскісом. Вона підкреслила важливість роботи з Європейським Союзом та його державами-членами для вирішення проблеми дипломатичного та економічного тиску КНР.

Також вона зазначила, що надаватися підтримка литовській стороні буде по різних каналах, включаючи Раду ЄС - США з торгівлі і технологій.

До цього, 5 січня, Кетрін Тай обговорювала цю тему по телефону з міністром закордонних справ Литви Габріелюсом Ландсбергісом.

Контекст

Різке погіршення відносин між Литвою і Китаєм почалося після відкриття у Вільнюсі офіційного представництва Тайваню. Пекін, який вважає Тайвань своєю територією, побачив у цьому втручання у внутрішні справи, висловив протест Вільнюсу, відкликав свого посла і запропонував зробити те ж саме Литві. Уряд КНР 21 листопада 2021 року прийняв рішення знизити дипломатичні відносини з Литвою до рівня повіреного у справах, а кількома днями пізніше змінив статус китайської дипмісії у Вільнюсі з посольства на представництво КНР.

Крім того, Пекін задіяв економічні важелі тиску на Вільнюс: призупинив вантажні залізничні перевезення до Литви, зменшив кредитний ліміт для працюючих на китайському ринку литовських підприємств.

Українські Національні Новини

Новини Світу