spilne-vyrobnytstvo-boieprypasiv-i-pidhotovka-viiskovykh-ukraina-ta-chekhiia-uklaly-bezpekovu-uhodu

Спільне виробництво боєприпасів і підготовка військових: Україна та Чехія уклали безпекову угоду

 • 24350 переглядiв

Україна та Чехія підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки на 10 років. Чехія надасть військову допомогу на 400 млн євро, підтримає виробництво зброї та підготовку українських військових.

У Вудстоку президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Чеською Республікою. Про це пише УНН з посиланням на Офіс президента України. 

Деталі

Зазначається, що з початку повномасштабного російського вторгнення Чехія надала Україні військову допомогу на суму близько 400 мільйонів євро й продовжуватиме підтримувати з такою ж динамікою протягом 10 років дії документа.

Чехія також вивчатиме варіанти постачання додаткової військової техніки з урахуванням потреб нашої країни.

Значну частину угоди присвячено посиленій співпраці у військово-технічній сфері, передусім ідеться про боєприпаси малого та великого калібрів, можливості виробництва стрілецької зброї та легких озброєнь, а також БпЛА, засобів радіоелектронної боротьби та важкої техніки.

Чехія й надалі допомагатиме нашій державі у межах своєї ініціативи з постачання артилерійських снарядів калібрів 155 мм та 122 мм за підтримки країн-партнерів. Крім того, Україна та Чехія посилюватимуть на своїх територіях промислові потужності з виробництва боєприпасів, а також створюватимуть спільні підприємства.

Країни продовжать спільну щорічну підготовку близько 4 тисяч українських захисників – цьогоріч і надалі в межах Місії ЄС із військової допомоги Україні (EUMAM).

Доповнення

В ОПУ підкреслюють, що особливістю співробітництва у невійськовій сфері є партнерство Чехії з Дніпром та Дніпропетровською областю для відновлення, відбудови та сталого розвитку. Чехія також має намір відкрити у Дніпрі дипломатичне представництво для посилення співпраці й допомоги.

Підтримка в гуманітарній сфері з боку Чехії передбачає фінансову та матеріальну допомогу для цивільного захисту та постраждалих від війни українців, зокрема внутрішньо переміщених осіб.

Чеська Республіка також чітко підтверджує свою підтримку майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Україна та Чехія підписали меморандум про наміри щодо співробітництва у сфері енергетики16.07.24, 18:05

Володимир Омельченко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Україна і Словенія підписали безпекову угоду

     • 16428 переглядiв