sotni-lodovykovykh-ozer-hrenlandii-prorvalysia-kriz-berehy-z-2008-roku-doslidzhennia

Сотні льодовикових озер Гренландії прорвалися крізь береги з 2008 року - дослідження

 • 14406 переглядiв

Дослідження виявило 1200% зростання кількості висихаючих льодовикових озер у Гренландії порівняно з попередніми даними.

Узбережжя Гренландії всіяно тисячами озер, їхні води стримують стіни льоду. Але іноді тала вода може прорватися та вилитися в море. Перше дослідження такого роду виявило 1200-відсоткове збільшення кількості таких озер, порівняно з тим, скільки було зареєстровано раніше. Дослідження опубліковано на сайті Nature, пише УНН.

Деталі

У Гренландії - понад 3300 льодовиково-окраїнних озер, що є природними резервуарами для відтоку талих вод в океан. Раптовий викид води може суттєво вплинути на екосистеми, морфологію ландшафту, динаміку льоду та спричинити небезпеку повеней. Хоча великомасштабні дослідження повеней, викликаних проривами льодовикових озер (GLOF), проводилися у багатьох льодовикових регіонах, Гренландія залишається недостатньо вивченою, зазначають автори дослідження.

У новому дослідженні вчені використали дані альтиметрії, щоб провести першу в Гренландії інвентаризацію змін рівня води у таких озерах, вивчаючи понад 1100 озер у період з 2003 по 2023 рік та виявляючи різноманітну поведінку озер.

"Близько 60% озер демонструють мінімальні коливання, а 326 озер висохли, разом спричинивши 541 спостережуваний прорив льодовикових озер у 2008-2022 роках", - вказують дослідники.

Ці GLOF, як повідомляється, суттєво різняться за величиною та частотою, при цьому найвища концентрація спостерігається у північному та північно-східному регіонах.

Результати вчених, як зазначається, показують суттєві річні відмінності у кількості GLOF з помітним піком у 2019 році, що збігається з роком, що відзначається екстремальним стоком води.

"Наш метод виявив збільшення кількості висихаючих озер, на 1200% порівняно з існуючими історичними базами даних. Це підкреслює значне заниження інформації про події GLOF і наголошує на гострій необхідності глибшого розуміння механізмів та наслідків цих драматичних подій", - зауважують дослідники.

Як вказує New Scientist, дослідження може допомогти краще змоделювати підвищення рівня моря.

Льодовики на півночі Гренландії у біді і загрожують "драматичним" підвищенням рівня моря - дослідження08.11.23, 22:35 • [views_32715]

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Словаччина озброює Україну, попри власне бажання - Bloomberg

     • 33679 переглядiв

    У червні на оборону витрачено 155,6 млрд гривень - Мінфін

     • 34059 переглядiв