sohodni-den-sluzhby-bezpeky-ukrainy-rol-sbu-u-vidbytti-rosiiskoi-ahresii

Сьогодні День Служби безпеки України: роль СБУ у відбитті російської агресії

 • 25908 переглядiв

Служба безпеки України відзначає сьогодні своє професійне свято, відзначаючи своє заснування у 1992 році та вирішальну роль у протидії російській агресії, включаючи Кримську кризу 1994 року, російську окупацію Криму 2014 року, боротьбу з проросійськими сепаратистами на Сході України та триваюче повномасштабне російське вторгнення.

Сьогодні, 25 березня, своє професійне свято відзначають співробітники Служби безпеки України, пише УНН.

Подія була започаткована у 2001 році указом президента України з нагоди того, що саме 25 березня 1992 року Верховна Рада прийняла Закон про Службу безпеки України. Невдовзі весь особовий склад спецслужби молодої держави прийняв присягу на вірність українському народу.

Першим головою СБУ був вже покійний генерал армії Євген Марчук, а першим серйозним випробуванням стали події в Криму у 1994 році, коли росія здійснила першу спробу встановити свою владу на українському півострові.

У Криму ще з початку 90-х років було багато проросійських сил. У жовтні 1993 року Верховна Рада Криму, користуючись слабкістю центральної влади в Україні, створила посаду президента автономії. На виборах президента Криму переміг проросійський політик Юрій Мєшков, який висував ідею про від’єднання Криму від України. Він контролював усі силові структури півострову окрім СБУ.

Була розроблена спецоперація , у рамках якої бійці спецпідрозділу "Альфа" під прикриттям прибули до Криму. 19 травня вони зуміли потрапити до будівлі СБУ Криму, яку по периметру охороняли "бійці" Мєшкова, та взяти її під контроль. З того дня почалося відновлення української влади в Криму. Мєшков згодом втік до рф.

За роки правління президента-втікача януковича СБУ, яку очолював громадянин рф олександр якиеменко, була знекровлена, і могла ефективно протидіяти російській окупації Криму.

В той же, час співробітники СБУ активно включилися у боротьбу з проросійськими сепаратистами на Сході Україні. Не в останню чергу, завдяки СБУ росія не досягла поставлених цілей.

Повномасштабна російська агресія стала новим викликом для Служби безпеки України.

Одним з ключових завдань СБУ є виявлення російських агентів, які формують свою мережу в Україні, прихильників "руського міра", які здають ворогу місця розташування військових та стратегічних об’єктів, громадських та релігійних діячів, які поширюють російську пропаганду.

Також СБУ проводить вдалі та зухвалі операції у тилу ворога. Найвідоміші з них – вибух вантажівки  на Кримському мосту 8 жовтня 2022 року та атака мосту морськими дронами 17 липня 2023 року.

Популярні

Новини по темі

Буданов: рф мають розробки морських дронів, але безуспішні

 • 25633 переглядiв

Польські фермери призупиняють блокаду кордону з рф

 • 35436 переглядiв

25 березня: Міжнародний день вафель, Благовіщення

 • 29692 переглядiв

Ізраїль блокує продовольчу допомогу ООН для північної Гази

 • 129302 переглядiв

Попереджено щодо ракетної загрози в Запорізькій області

 • 52005 переглядiв