ukenru
slidstvo-povidomilo-podrobitsi-pidpalu-tovaristva-ugorskoyi-kulturi

Слідство повідомило подробиці підпалу Товариства угорської культури

 • 7890 переглядiв

КИЇВ. 7 січня. УНН. Поляки, які у лютому 2018 року підпалили офіс Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді, отримали по тисячі злотих. Про це повідомляє УНН з посиланням на Польське радіо.

"Прокуратура в Польщі визнала, що дії трьох молодих поляків є терористичними. Портал tvp.info отримав доступ до результатів розслідування Національної прокуратури та Агентства внутрішньої безпеки", – пише видання.

Так, головним обвинуваченим є 28-річний поляк, який має вищу освіту експерта з питань безпеки, пише видання. За даними слідчих, він був пов’язаний із неофашистською організацією "Фаланга" та проросійською партією "Зміна". Він, як повідомляється, завербував ще двох поляків: 22-річного електрика і 26-річного перекладача з вищою освітою.

За даними слідства, 4 лютого чоловіки пішли до спілки угорців. На місці 22-річний поляк намалював на будинку свастику та цифри "88". Як пояснило видання, у неонацистських організаціях так приховують привітання "Heil Hitler". Він теж кинув у будинок "коктейль Молотова", однак пляшка з бензином відбилася від стіни та погасла. 26-річний поляк, який фіксував подію на відео, надіслав ролик і світлини 28-річному поляку, який сказав, що "угорці не задоволені, і добре би було, якби стіна більше обгоріла". Тож за кілька годин громадяни Польщі придбали на бензозаправній станції каністру з бензином. Далі облили ним куртку одного зі зловмисників, яку поклали за ґрати на вікні та підпалили. Чоловіки записали цей момент і отримали задовільну відповідь, а потім стерли дані з пам’яті телефонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організатором підпалу Товариства угорської культури Закарпаття є мешканець Придністров′я

Розшукати зловмисників допомогли відеокамери на "угорському домі" та на бензозаправній станції. У Кракові 22-річний і 26-річний поляки, як повідомляється, зустрілися з 28-річним і отримали по 1000 злотих. А 22 лютого працівники Агентства внутрішньої безпеки затримали 22-річного поляка, який зізнався у скоєнні нападу, вказав на свого 28-річного спільника і розповів про всю операцію.

"Ця провокація мала призвести до погіршення українсько-угорських відносин. А такий скандал – на руку Росії, яка зацікавлена у дестабілізації свого західного сусіда, де вже триває гібридна війна на Донбасі. А наймання польських бандитів було вигідним для Росії, бо у разі невдачі виконавців була можливість загострити відносини між поляками та українцями, які й так не найліпші", – цитує видання офіцера Агентства внутрішньої безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ужгороді арештували підозрюваного в організації підриву Товариства угорської культури

Як повідомляв УНН, слідство у Польщі визнало дії поляків, яких підозрюють у підпалі офісу Товариства угорської культури Закарпаття, терористичними. Обвинувальний акт у справі вже внесли до суду.

Нагадаємо, у ніч на 27 лютого в Ужгороді знову підпалили офіс Товариства угорської культури. Було встановлено, що близько 3:00 здетонував саморобний вибуховий пристрій, який, попередньо, встановив один зі злочинців. У результаті було пошкоджено вікна та фасад будівлі та повністю знищено майно в офісі. Постраждалих внаслідок події немає.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП