ukenru
shotlandiya-pragne-provesti-referendum-pro-nezalezhnist-u-2023-rotsi

Шотландія прагне провести референдум про незалежність у 2023 році

 • 24144 переглядiв

КИЇВ. 29 листопада. УНН. Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що наступного року вона відновить зусилля, щодо здобуття незалежності від Сполученого Королівства з метою проведення референдуму у 2023 році. Про це пише УНН з посиланням на Associated Press.

Деталі

Перший міністр Нікола Стерджен заявила, що кампанія за незалежність, була припинена через пандемію, "всерйоз відновиться" навесні 2022 року, "якщо дозволить COVID".

"Протягом наступного року я ініціюю процес, необхідний для проведення референдуму до кінця 2023 року, - заявила Стерджен на конференції своєї Шотландської національної партії. - І що не менш важливо, наша партія знову представить позитивні аргументи на користь незалежності".

Стерджен визнає, що прихильникам незалежності доведеться висунути новий економічний аргумент на користь відокремлення від Великої Британії. У 2014 році правляча партія SNP рекламувала нафтові багатства Шотландії в Північному морі. як оплот майбутнього процвітання. Шотландський уряд тепер визнає, що викопне паливо має бути поступово припинено для боротьби зі зміною клімату, що потенційно може призвести до великої діри у фінансах Шотландії, яка вже постраждала від пандемії.

Доповнення

Шотландські виборці вважали за краще залишитися у складі Сполученого Королівства з різницею від 55% до 45% на референдумі 2014 року, який було оголошено "унікальним вибором". Але SNP, яка очолює уряд Шотландії, що знаходиться в Единбурзі, стверджує, що відхід Великої Британії з Європейського Союзу (Brexit) минулого року радикально змінив політичний та економічний "настрій" населення.

На референдумі 2016 року 52% виборців Великої Британії підтримали вихід із ЄС, але 62% шотландців проголосували за те, щоб залишитися, і Стерджен стверджує, що Шотландію було виведено з блоку з 27 країн проти її волі.

SNP стикається з великою перешкодою на шляху нового голосування за незалежність: прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, уряд якого має погодитися на обов'язковий референдум.

Українські Національні Новини

Новини Світу