ukenru
servisi-bez-chinovnikiv-zelenskiy-rozpoviv-pro-didzhital-novinki-dlya-ukrayintsiv

Сервіси без чиновників: Зеленський розповів про діджитал-новинки для українців

 • 11592 переглядiв

КИЇВ. 20 жовтня. УНН. Україна активно впроваджує нові електронні сервіси для людей. Про це розповів Президент України Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді, передає УНН.

Він уточнив, що українці вже мають змогу користуватися додатком "Дія", а це цифрове посвідчення водія, техпаспорт, паспорт - просто у смартфоні.

"Або отримати дозвіл на будівництво в електронному кабінеті забудовника, без участі чиновника. Не відходячи від комп'ютера - зареєструвати бізнес за 15 хвилин. Швидше, ніж у більшості країн світу", - заявив він.

Зеленський додав, що молоді батьки можуть користуватися сервісом "Є-Малятко" та отримувати послуги за однією заявою, в пологовому будинку або онлайн.

Також, за його словами, Україна стала першою країною у світі, яка має цифровий паспорт.

"За допомогою нього можна подорожувати, або навіть відкривати банківський рахунок онлайн. І це лише початок шляху до цифрової держави", - підкреслив Президент.

2021 рік стане початком входження країни у режим "paperless", продовжив Зеленський.

"Жодна державна установа не зможе вимагати від українців жодних довідок, витягів чи інших папірців для отримання державних послуг", - додав він.

Мета Президента на найближчі роки - 100% державних послуг онлайн.

"А на наступних президентських виборах громадяни повинні мати можливість за бажанням голосувати в інтернеті. Цифрова країна – це не лише зручно. Це країна, де бюрократія та корупція стануть не типовим явищем. Це потужний економічний розвиток, бо частка цифрової економіки у світі швидко зростає", - заявив він.

Крім того, місяць тому Президент підписав указ "Про сприятливі умови для розвитку ІТ-індустрії".

"Україна вже стає світовим ІТ-хабом. Також ми створюємо унікальну у світі віртуальну економічну зону "Дія". "Дія Сіті" - зі спеціальним податковим, фінансовим і правовим режимом. Цей проект забезпечить розвиток креативного бізнесу та залучення іноземних інвестицій", - сказав він.

Зеленський переконаний, що подібні ідеї повинні об’єднувати Україну.

"Так само як і ідеї, що українці мають жити гідно і бути заможними", - заявив він.

Додамо, що раніше міністр інфраструткури Владислав Криклій також розповів про нові електронні сервіси: SmartTicket - єдиний електронний квиток на будь-який вид транспорту. Сьогодні SmartTicket можна придбати на перші пілотні напрямки для поїздів далекого сполучення Укрзалізниці та міського транспорту у Києві. Наступними до системи SmartTicket приєднуються Маріуполь, авіалінії SkyUp, Gunsel Lines, приміські поїзди Укрзалізниці та Bolt.

Єдиний транспортний портал електронних послуг, через який можна у тому числі:


▪️ замовити дозволи на міжнародні перевезення вантажів;
▪️ отримати доступ до галузевої системи документообігу DocsET;
▪️ отримати доступ до онлайн-трансляцій з пунктів видачі дозволів;
▪️ у майбутньому подати заявку на польоти безпілотних літальних апаратів.

Електронний кабінет моряка працює у дослідному режимі. Наразі за допомогою електронного кабінету моряки можуть отримати наступні послуги:


▪️ подача заяви до ІППДМ на складання іспитів у Державних кваліфікаційних комісіях;
▪️ подача заяви до ІППДМ на отримання Послужної книжки моряка;
▪️ подача заяви на капітана морського порту з метою отримання кваліфікаційних документів "робочих документів" у дипломно-паспортних відділах служби капітанів морських портів.

Сервіс збору даних транспортної галузі з візуалізацією інформації створено для отримання актуальної інформації в сфері транспорту та безпеки, де можна побачити інформацію у тому числі про:


▪️ залишки дозволів на міжнародні перевезення вантажів;
▪️ на яких пунктах видачі дозволів які дозволи доступні для бронювання;
▪️ список виданих дозволів;
▪️ дані про результати зважування габаритно-вагового контролю;
▪️ об‘єкти дорожньої інфраструктури, які перебувають на різних стадіях реалізації ДП "Укрінфрапроект".

На єдиному державному порталі вiдкритих даних можна переглянути та завантажити 44 набори даних у форматі open data.

Українські Національні Новини

Політика