ukenru
selyani-vtratili-doviru-do-veterinariv-s-trigubenko-pro-achs

Селяни втратили довіру до ветеринарів - С.Тригубенко про АЧС

 • 9778 переглядiв

КИЇВ. 13 лютого. УНН. Через непрофесійність державних органів у боротьбі із африканською чумою свиней селяни втратили довіру до ветеринарів. Про це своїй сторінці у Facebook написав голова підкомітету ВР з питань державної політики у сфері поводження з небезпечними відходами, народний депутат Сергій Тригубенко, передає УНН.

"Днями, у Держпродспоживслужбі подякували ЗМІ за активність у висвітленні проблеми АЧС та пожалілися на відсутність у новинах з цього приводу точки зору ветеринарів. Та знаєте, мене зовсім не дивує її відсутність. І ще я зовсім не поділяю радості контролерів з того, що про АЧС так багато пишуть медіа.

Банально, тому що увага ЗМІ має бути прикута до дій уповноважених органів, які щонайменше повинні би були звітувати про хоч найменші успіхи у роботі: про локалізацію спалаху, про збереження здорового поголів’я, про виплату 100% компенсації за знищене поголів’я тощо", - написав С.Тригубенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початку року було зафіксовано вже понад 20 нових випадків АЧС

За словами нардепа, думки ветеринарів з приводу поширення АЧС в Україні нікого не цікавлять, тому що люди втратили до них довіру.

"Натомість, у ЗМІ (з уст тієї ж Держпродспоживслужби) ми чуємо лише констатацію біди: нові випадки, тисячі спалених здорових свиней, і знову нові випадки, які мало чи не через "агентів Кремля (читайте мій допис нижче) атакують Україну. А щодо думки ветеринарів, то об’єктивно, знаєте чому вона вже нікого не цікавить? Тому що до них, як і до інших контролерів, сьогодні довіри вже нема", - зауважив С.Тригубенко.

Окрім того, він зауважив, що за два роки намагання стримати АЧС державні органи продемонстрували лише свою неготовність оперативно реагувати на виклики та захищати інтереси селян.

"На боротьбу з АЧС, на стримання цієї біди влада мала понад 2 роки. Натомість за цей час продемонструвала повну неготовність оперативно реагувати на виклики, і ще більшу неготовність вживати заходів, які б захищали інтереси селян, фермерів та вітчизняного агрокомплексу в цілому.

Лише через рік активного поширення АЧС В.Лапа повідомляє про те, що зміни до закону, які вони розробили, допоможуть змінити ситуацію на краще! Рік, 12 місяців, знадобилося, щоб сьогодні, у розпал проблеми, вкотре пообіцяти на неї відреагувати. Все це, а також вандальне знищення не лише заражених, але й здорових свиней (які є єдиним джерелом заробітку та фактично способом виживання для більшості селян) вбило довіру населення до ветеринарів", - зауважив С.Тригубенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінагрополітики заявили, що боротимуться з АЧС щонайменше ще три роки

Нардеп зазначив, що непрофесійність державних органів у боротьбі з АЧС і породила недовіру селян до них.

"А тому, шановні, не смійте сьогодні звинувачувати село у тому, що від вас приховують АЧС. Цю проблему ви породили самі. Непрофесійністю ви вбили бажання у людей допомагати у боротьбі з чумою. Від вас фермери не отримали у потрібний час жодної підтримки, а тепер ще й стали боятися взагалі мати з вами справу", - наголосив С.Тригубенко.

Нагадаємо, 30 січня, близько двох тисяч свиней умертвили через АЧС на Кіровоградщині.

Як повідомляв УНН, В.Лапа днями констатував катастрофічні наслідки АЧС.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП