scho-take-testnet-yaki-mozhlivosti-nadaye-koristuvacham-ta-rozrobnikam

Що таке TestNet? Які можливості надає користувачам та розробникам?

 • 537864 переглядiв

КИЇВ. 29 червня. УНН. Перед випуском нового продукту у світ варто протестувати його функціонал та виявити усі можливі вразливості. Нова блокчейн-мережа — об’ємний проєкт, тож його запуск потребує виваженого та поетапного підходу. Для початку варто зрозуміти, що таке тестова і головна мережа блокчейну, та для чого вони потрібні, передає УНН.

Mainnet — це реалізований продукт блокчейн-проєкту, тобто «реальна» децентралізована мережа, в якій проводяться справжні, не тестові операції. Testnet — це тестова версія платформи, її прототип, що використовується для дослідницьких цілей.

Тестова мережа (з англ. TestNet) дозволяє перевіряти операції та тестувати їх, виявляти потенційні помилки та недоліки, а також зберігає час та ресурси користувачів і розробників. Тестнет потрібний також для того, щоб познайомити користувачів з особливостями нової мережі та дозволити взяти участь у пошуку помилок до запуску основної.

Це надає розробникам можливість зібрати важливі дані про продукт, перевірити його працездатність, а також виявити та виправити помилки. У деяких випадках проєкти винагороджують користувачів за участь у тестуванні. Наприклад, у невзаємозамінних токенах (NFT), токенах проєкту або знижках на продукти чи послуги. Наявність Bug Bounty — показник відкритості та клієнтоорієнтованості команди, що стоїть за створенням майбутнього блокчейну.

Про наявність таких винагород повідомляють заздалегідь або вже після тестування, а її розмір залежать від внеску учасника — найбільший приз отримують ті, хто знайшов суттєві помилки.

Тестові мережі використовують різні алгоритми консенсусу, один з найпоширеніших — Proof-of-Stake (PoS). У ньому користувачі вкладають свої монети в мережу, щоб отримати право на підтвердження транзакції та генерацію нових блоків. Шанс отримати винагороду пропорційний кількості монет, якими володіє користувач.

Крім того, Proof-of-Work (PoW) є теж одним з найбільш відомих та широко використовуваних алгоритмів консенсусу. В PoW майнери витрачають обчислювальні ресурси на розв'язання складних математичних завдань, щоб підтверджувати транзакції та генерувати нові блоки в блокчейні. Цей процес вимагає значних потужностей та споживає велику кількість енергії. Той, хто успішно розв'язує завдання, отримує винагороду у формі нативної валюти блокчейну. PoW забезпечує безпеку та розподіленість в мережі, оскільки для успішної атаки на мережу потрібно контролювати більшість обчислювальних потужностей.

А одна з найбільших у Європі криптовалютних бірж WhiteBIT, що родом з України, надала перевагу алгоритму PoА, запустивши на початку квітня 2023 року власну тестову мережу WB Network Testnet.

Не менш популярним залишається й алгоритм Proof-of-Authority (PoA). Цей алгоритм заснований на тому, що вірогідність успішної транзакції залежить від авторитету вузла, який її підтверджує.

Віцепрезидент компанії WhiteBIT, Олексій Ковальов, зазначає, що Proof-of-Authority був обраний проєктом задля збільшення швидкості транзакцій, спрощення структури залучених вузлів та через відсутність необхідності витрачати велику кількість енергії. Ба більше, були пропрацьовані механізми винагород, які випробовуватимуться та, згодом, вийдуть в основній мережі.

Крім того, Олексій, спільно з командою, працював над розробкою токена платформи — WhiteBIT Token (WBT). Працюючи над концепцією блокчейну, команду не залишала думка про те, що він має бути EVM-based, адже зараз це найвідоміша та найрозвиненіша платформа у світі. Кількість розробників на цій платформі — десятки тисяч, що дає безліч можливостей для співпраці та розширення екосистеми.

Очевидно, що тестова мережа біржі WhiteBIT є важливим етапом в розробці блокчейн-платформи, що дозволяє її розробникам перевірити різні функції та алгоритми перед запуском основної мережі.

WB Network Testnet має ряд переваг. Зокрема, вона має високу швидкість обробки транзакцій, низьку вартість комісії та можливість використання додаткових інструментів для зручного взаємодії з мережею.

«Розуміючи всі труднощі блокчейну та спираючись на історію всіх алгоритмів консенсусу, ми обрали той, що спростить користувачам й розробникам Web3-застосунків взаємодію з мережею», — додає віцепрезидент біржі WhiteBIT.

Підсумовуючи, тестові мережі є надважливим компонентом майбутнього блокчейну, який пропонує безпечне середовище для розробників. Завдяки широкому спектру консенсусних алгоритмів, включаючи PoS, PoA та PoW, тестові мережі задовольняють різноманітні потреби та випадки використання.

Запуск WB Network Testnet став важливим кроком для компанії WhiteBIT на шляху до створення потужної блокчейн-платформи, яка сприятиме масовому прийняттю цифрових активів та розширенню екосистеми блокчейн-рішень. Оскільки все більше проєктів визнають цінність тестових мереж та використовують їх для покращення своїх пропозицій, екосистема блокчейну продовжуватиме розвиватися, надаючи доступніші, ефективніші та безпечніші рішення як для користувачів, так і для розробників.

Українські Національні Новини

Новини Бізнесу

    Популярні

    Новини по темі

    гауляйтера Запоріжжя балицького засудили до 15 років

     • 657987 переглядiв