ruchnyi-sokur-hetmantseva-chym-kolyshnii-pomichnyk-holovy-finansovoho-komitetu-vr-zaimaietsia-u-podatkovii

Ручний Сокур Гетманцева: чим колишній помічник голови фінансового комітету ВР займається у податковій

 • 394984 переглядiв

Чим колишній помічник голови фінансового комітету ВР займається у податковій

З травня 2022 року в.о. заступника Державної податкової служби України працює Євген Сокур. Представники бізнесу та експерти вважають його людиною нардепа, керівника фінансового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева. УНН вирішив розібратися, чи дійсно є підстави стверджувати це та чим, власне, займається 30-річний Сокур на такій високій посаді у податковій.

У червні 2023 року Євген Сокур представив напрями цифровізації ДПС.

"Наше магістральне завдання на сьогодні – побудова дійсно прозорих відносин з платниками податків. З цією метою ми запроваджуємо легкі та зрозумілі сервіси. Для встановлення довіри між податковою та платником рухаємося у трьох напрямах. Перший – це якісне відпрацювання інформації, Big Data та безпека даних. Також увага – на комунікаціях та сервісах. Інноваційні зміни в нашій службі направлені на те, щоб платник якомога менше часу витрачав на виконання податкових зобов’язань та більше – на бізнес. І третє – це комплаєнс та адміністрування", – наголосив Євгеній Сокур на під час економічного форуму "Ключові антикорупційні та інституційні зміни для відновлення України", організованому Українською Радою Бізнесу.

Присутній на цьому ж заході очільник Мінцифри Михайло Федоров зауважив, що для отримання довіри з боку бізнесу варто було б озвучити конкретні строки реалізації ініціативи, детально розписати кроки та вартість. Однак, цього тоді не сталося. ЗМІ припускають, усе тому, що Сокуру вигідний існуючий стан справ, адже насправді в ДПС він займається питанням блокуванням податкових накладних, а також акцизами та штрафами для бізнесу.

Широкій громадськості ім’я Євгена Сокура стало відомо у серпні 2023 року. Тоді Нацпол повідомив, що запобіг замаху на високопосадовця податкової. А ЗМІ тоді назвали ім’я цього високопосадовця – Євген Сокур. Щодо ймовірних мотивів замаху висловився і Данило Гетманцев.

"Очевидно, що багатьом не подобаються зміни, які півтора року відбуваються в податковій", - сказав Данило Гетманцев.

За словами нардепа, податкова змінює свою роботу, ламає схеми, відкликає ліцензії в спиртзаводів та виробників тютюну, і це багатьом не подобається.

Чи справді це так? Можливо, комусь діяльність Сокура дійсно не подобається. Але у публічній площині лунають нарікання представників бізнесу, які кажуть не про ламання схем, а навпаки - про їх створення. 

То хто ж такий Євген Сокур?

Сокур перебуває на посаді в.о. заступника голови ДПС понад рік, але на сайті податкової досі відсутнє навіть його фото, не кажучи вже про трудову біографію.

До призначення на посаду в.о. заступника ДПС Сокур ані дня не працював у податковій.

"Юридична частна практика. Супроводжував у судах спори, консультував клієнтів. Тобто був такий досвід", - сказав Сокур у коментарі журналісту "Грошей"

На запитання, чи є у нього безпосередній досвід роботи у податкових органах, Сокур зауважив: "А це є обов'язковим?".

Та є у трудовому шляху Сокура один пункт, якого, мабуть, вистачило для призначення на високу посаду – він був помічником нардепа, голови податкового комітету Данила Гетманцева, який, як стверджують експерти та представники бізнесу, керує податковою у ручному режимі.

Сокур проходив відбір на посаду очільника департаменту економічного аналізу ДПС, але не пройшов, адже 18 квітня 2022 року переможницею оголосили Марину Баряхтар, яка, за даними "Грошей", уже за три дні відмовилася обійняти посаду. Переможцем було оголошено Сокура. А вже 7 травня він став в.о. заступника голови Державної податкової служби.

"Виконувачем обов’язків він став у травні 2022 року, а подання було у квітні. Тобто одразу після початку великої війни. На той час особливо охочих не було - жодної черги. І тоді це не було питанням статусу чи інших привілеїв. Навіть навпаки", - так пояснив призначення свого вже колишнього помічника сам Гетманцев.

Про діяльність Сокура до призначення відомо не багато (та й, власне, конкретики щодо його роботи в ДПС теж бракує).

За даними системи YouControl, він досі пов'язаний з ГО "Асоціація податкових радників" та ГО "ТАКСАКАДЕМІ".

Першу свого часу очолював Гетманцев. Окрім того, до складу Громадської ради при ДПС входить представник ГО "Асоціація податкових радників" Віталій Оджиковський.

Одним з засновників "Таксакадемі" також є Данило Гетманцев.  Відомо також, що у 2018 році Сокур працював у юридичній компанії "Юрімекс", кінцевим бенефіціаром якої раніше був… Гетманцев.

У березні 2021 року Сокур отримав право на заняття адвокатською діяльністю. Надала йому його Рада адвокатів Закарпатської області. Наразі право на зайняття адвокатською діяльністю запинено, як вказано в реєстрі адвокатів – на підставі заяви.

На цікавий факт у біографії Сокура вказують журналісти "Грошей".

"Минулоріч отримав податкову амністію на понад 2,5 мільйони гривень. Це означає: раніше їх від податкової приховав. Але тепер – "зізнався", заплатив менше, і відповідальності уник", - ідеться у розслідуванні, присвяченому податківцю.

Цікавий факт, погодьтеся. Тим більше, що трудовий шлях Сокура переплетений з компаніями та організаціями Гетманцева. Чи не там Сокур заробив ці 2,5 млн гривень, які ховав від податків?

Та це ще не все. Журналісти "Грошей" дізналися, що саме Сокур відкликав ліцензію Кременчуцького НПЗ.

"Кременчуцький нафтопереробний завод встояв перед ударами російських ракет. Але не вистояв перед оборудками податкової. Сокур просто анулював його ліцензію. Як вважають експерти, саме на замовлення Гетманцева", - додається у сюжеті.

Сокур весь цей час перебуває у статусі в.о. Як, власне, і голова ДПС. На це у Данила Гетманцева є пояснення.

"Це принципова позиція керівництва Кабміну, з якою я абсолютно згоден... коли людина спроможна виконувати свою роботу і демонструє ефективність та результат – її призначають. Як ні – звільнити її в цьому статусі набагато простіше", – зазначив Гетманцев.

За словами нардепа, це один із методів, який допоможе побороти корупцію. Цікаво, чому ж уже більше ніж рік Сокур у цьому підвішеному стані? Досі є сумніви в його спроможності та компетентності? Чи так зручніше ним керувати?

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Японія запровадила санкції проти 57 російських компаній

     • 32156 переглядiв

    Негода залишила без світла оселі у семи областях

     • 36586 переглядiв

    Лідери країн ЄС погодили 12-й пакет санкцій проти росії

     • 40271 переглядiв