ukenru
rosiyska-eskalatsiya-na-kordoni-z-ukrayinoyu-kuleba-nazvav-naygirshiy-stsenariy

Російська ескалація на кордоні з Україною: Кулеба назвав "найгірший сценарій"

 • 50820 переглядiв

КИЇВ. 29 листопада. УНН. У найгіршому випадку Росія може знову спробувати за допомогою сили змінити кордони в Європі. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу для іноземних журналістів у понеділок, передає кореспондент УНН.

Цитата

"При гіршому сценарії Росія може спробувати підірвати всю архітектуру безпеки в Європі після закінчення холодної війни і знову перемалювати кордони силою, як це вже було в 2008 році в Грузії і в 2014 році, коли вона окупувала український Крим і почала війну на сході України на Донбасі", — сказав міністр, говорячи в тому числі і про нарощування біля кордонів нашої країни.

Деталі

Відповідаючи на російську агресивну риторику, він підкреслив, що Україна "не планує військового наступу на Донбас".

"Ми прихильні пошуку політичних і дипломатичних рішень конфлікту", — додав Кулеба.

Контекст

Керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов вважає, що Росія готується до нападу на країну в кінці січня або початку лютого 2022 року.

Буданов припустив, що напад може включати авіаудари, артилерійські і бронетанкові атаки, за якими підуть повітряно-десантні атаки на сході країни, десантні атаки в Одесі і Маріуполі Донецької області і вторгнення через сусідню Білорусь.

При цьому він зазначив, що таким атакам передуватиме серія психологічних операцій, які вже зараз проводяться, щоб дестабілізувати Україну і підірвати її здатність захищатися, включаючи протести проти вакцинації від COVID-19 і міграційну кризу на кордоні Польщі та Білорусі.

Україна, зі свого боку, в додаток до допомоги США вишукує додаткові системи протиповітряної, протиракетної і безпілотної захисту, а також пристрої радіоелектронного придушення, включаючи ракетні батареї "Патріот" і протиракетні, артилерійські та мінометні системи.

Новий міністр оборони України Олексій Резніков заявив The Washington Post, що поки точно невідомо, чи прийняв Володимир Путін остаточне рішення про наступ.

Іноземні ЗМІ повідомили про стягування російських військових до кордону з Україною ще наприкінці жовтня.

Тиждень тому аналітики Conflict Intelligence Team повідомили про рекордне скупчення російських військ на українському кордоні. Дані свідчать про те, що чисельність військ і техніки може зрости найближчим часом.

Тим часом, за інформацією The New York Times, адміністрація президента США Джо Байдена зосереджується на дипломатичних каналах, щоб стримувати президента Росії Володимира Путіна від агресивних дій щодо України.

Українські Національні Новини

Політика