ukenru
rosiiski-okupanty-na-kyivshchyni-znyshchyly-abo-poshkodyly-bilshe-18-tysiach-obiektiv-tsyvilnoi-infrastruktury

Російські окупанти на Київщині знищили або пошкодили більше 18 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури

 • 23883 переглядiв

За час часткової окупації Київської області російські військові зруйнували або пошкодили понад 18 000 об'єктів цивільної інфраструктури, у тому числі 17 500 житлових будинків, 215 навчальних закладів, 23 медичні установи та інші об'єкти життєзабезпечення, завдавши збитків на суму понад 100 мільярдів гривень.

За період часткової окупації Київської області російські військові знищили або пошкодили понад 18 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив Генеральний прокурор України Андрій Костін, пише УНН.

Деталі

За словами Андрія Костіна, більших з цих об’єктів – це звичайні житлові будинки.

"Окупантами знищено або пошкоджено понад 18 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури з них понад 17,5 тисяч житлових будинків та споруд 215 навчальних та виховних закладів, 23 медичних заклади, шість культурних споруд, 9 релігійних споруд., 169 мереж, що забезпечюють життєдіяльність населення. Це газопроводи, водопроводи та електромережі", - повідомив Костін.

Генпрокурор додав, що злочини із свідомого знищення цивільних об’єктів розслідуються як елементи масового геноциду проти українського народу.

Також зазначив, що з початку повномасштабного російського вторгнення по всій Україні знищено або пошкоджено понад 154 тисячі об’єктів цивільної інфраструктури.

Додатково

Директор Київського науково-дослідного інституту Олександр Рувін раніше розповів, що сума завданих збитків завданих окупантами у Київській області перевищує 100 мільярдів гривень.

"Щодо суми збитків, наприклад, якщо говорити тільки про нерухоме майно і за дуже попередньою оцінкою, по Бучі – це більше ніж 15 млрд грн, а Ірпінь – більше ніж 60 млрд. Загальні прорахунки по Київській області свідчать, що збитки по нерухомому майну перевищують 100 млрд грн.

А ми з вами не порахували підстанції, ТЕЦ, ГЕС і заводи, які пошкоджені, склади… У Нових Петрівцях розбомбили найбільший у Київській області хлібозавод – розбомбили його повністю. Приїхали танки і просто його розвалили", - розповів Рувін.

За словами Рувіна, фахівці Інституту виїхали на територію Київської області 1 квітня 2022 року, тобто ще до офіційного оголошення повної деокупації регіону. Вони одразу почали роботу з фіксації та оцінки збитків. Загалом, за участі експертів Інституту, було обстежено понад дві сотні населених пунктів, які перебували під окупацією та зазнали руйнувань у результаті військових дій.

"Ми приїхали в Ірпінь і Бучу, коли ще техніка там стояла. І ми кожну хату обійшли там, кожну хату перевірили і описали, і потім багатьом власникам готові експертизи дали, щоб вони могли звертатися до Міжнародного кримінального суду. Таких звернень від людей, мабуть, більше ніж сотня було", - пригадав директор КНДІСЕ.

Генпрокурор: воєнні злочини рф на Київщині досліджуємо як можливі елементи геноциду01.04.24, 17:45 • [views_0]