reforma-dps-potribne-rizke-skorochennia-kilkosti-podatkivtsiv-ekspert

Реформа ДПС: потрібне різке скорочення кількості податківців – експерт

 • 71970 переглядiв

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що Державна податкова служба потребує реформи зі значним скороченням працівників. Це можливо завдяки діджиталізації та наявності електронних послуг.

В Україні назріла потреба реформи Державної податкової служби в частині різкого скорочення кількості працівників, адже зараз багато послуг українці можуть отримати в електронному вигляді. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак. 

Деталі

Голова податкового комітету Ради повідомив, що уряд ухвалив рішення про скорочення чисельності податківців на 15% (3.3 тис. чоловік). За його словами, це вдалося зробити завдяки діджиталізаціі та введенню ризик-орієнтованого підходу податкового контролю в управління податковими органами.

Гетманцев зазначив, що за рахунок отриманої економії розмір посадових окладів податківців збільшиться.

Проте скорочення ймовірно торкнеться якраз вакантних посад, а кількість працівників, які фізично є в податковій навряд дуже зміниться.

Досвід попередніх реформ податкової служби показує, що всі реформи зводяться до або об’єднання податкової з митницею або їх роз’єднання, або до зміни вивіски самої служби. І, як правило, після кожної такої реформи кількість працівників цієї служби тільки зростає. Тому зараз єдина реформа податкової служби, яка потрібна, це різке скорочення цієї кількості працівників у цій службі

- зазначив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Він додав, що при інформаційних системах, які є зараз, і програмного забезпечення просто не потрібна така велика кількість податківців.

Більшість операцій зараз можна і треба робити в електронному вигляді, навіть багато чого можна робити в межах програми "Дія". Тому зараз немає потреби у такій великій кількості фізичних працівників. Тому єдина реформа, яка тут треба – це різке скорочення штату податкової служби

- підкреслив Новак.

Додамо

Останнім часом зʼявляється все більше повідомлень про викриття фактів корупції серед співробітників податкової служби, в тому числі тих, хто займає керівні посади. Останнім таким прикладом стало затримання на хабарі в.о. заступника начальника Головного управління Державної податкової служби у м. Києві Дмитра Нефьодова – ставленика в.о. заступника голови ДПС Євгенія Сокура.

Колишній народний депутат Ігор Мосійчук у коментарі УНН розповів, що Сокур погоджує кадрові призначення у відомстві з головою податкового комітету Ради Данилом Гетманцевим. Експерти зазначають, що Гетманцев робить усе можливе, аби податківці вважали себе "господарями життя", які можуть створити проблеми будь-якому бізнесу.

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що проти ставленика і правої руки голови податкового комітету Ради Данила Гетманцева – в.о. заступника голови ДПС Євгенія Сокура 4 листопада 2022 року було відкрите кримінальне провадження за ч. 3 ст. 365 КК України. Справа відкрита за фактом перевищення службових повноважень Сокуром, який 26 жовтня 2022 року прийняв розпорядження про анулювання ліцензії ПАТ "Укртатнафта" на виробництво пального.

На думку слідства, такі його дії спричинили тяжкі наслідки компанії, а також державі у вигляді неможливості виконання мобілізаційних завдань Міноборони з виробництва та постачання нафтопродуктів для потреб оборони та обороноздатності держави.

Офіс Генерального прокурора підтвердив УНН, що слідчі Державного бюро розслідувань розслідують справу, у якій фігурує виконувач обов'язків заступника голови Державної податкової служби України Євгеній Сокур.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Стармер заявив, що Британія "подвоїть" підтримку України

     • 28688 переглядiв