ukenru
rannie-vyiavlennia-khvoroby-parkinsona-novyi-test-dopomozhe-ne-chekaty-symptomiv-rokamy

Раннє виявлення хвороби Паркінсона: новий тест допоможе не чекати симптомів роками

 • 23790 переглядiв

Новий тест на біопсію шкіри може точно виявити аномальний білок альфа-синуклеїн у 93% людей, що дозволяє проводити ранню діагностику хвороби Паркінсона, а не чекати появи симптомів протягом багатьох років.

Тест біопсії шкіри прискорює діагностику симптомів хвороби Паркінсона та є частиною прогресу, який дозволить лікарям діагностувати хворобу Паркінсона на основі біології, а не симптомів, які можуть з’явитися роками.

Про це передає УНН із посиланням на The Wall Street Journal.

Деталі

Нещодавні досягнення в ранньому виявленні хвороби Паркінсона відкривають нові шляхи до більш ефективного втручання. Йдеться про застосування тесту біопсії шкіри, який запропоновано у медичних центрах США, який дозволяє лікарям діагностувати хворобу Паркінсона на основі біології.

Що представляє собою біопсія шкіри в контексті хвороби Паркінсона.

Шкірний тест визначає аномальний білок, показаний помаранчевим і золотим, усередині нервів, зображених зеленим. Люди з хворобою Паркінсона мають аномальний білок, який називається альфа-синуклеїном. Згідно з дослідженням, опублікованим у середу в JAMA, тест точно виявив аномальний білок альфа-синуклеїну у 93% людей, у яких за симптомами вже була діагностована хвороба Паркінсона. Він виявив білок у високих показниках в учасників із подібними розладами, включаючи деменцію з тільцями Леві.

По суті, шкірний тест — це вікно в мозок

- сказав доктор Джозеф Янкович, професор неврології Медичного коледжу Бейлора в Х’юстоні.

Тест може допомогти лікарям виключити захворювання зі схожими симптомами, які можна лікувати інакше або мати різні прогнози. Згідно з даними розтинів, пацієнтам із симптомами хвороби Паркінсона часто ставлять неправильний діагноз, сказав доктор Крістофер Гіббонс, невролог з медичного центру Beth Israel Deaconess у Бостоні та провідний автор дослідження.

Інший тест виявляє білок у спинномозковій рідині. Дослідники також працюють над тестами з використанням крові, мазків з носа та сліз. Мета полягає в тому, щоб виявити білок у людей за роки до того, як у них з’являться симптоми, і лікувати їх ліками, які могли б уповільнити або зупинити хворобу, сказав доктор Тодд Левін, головний лікар CND Life Sciences.

Шкірний тест коштує трохи менше 1500 доларів, але зазвичай покривається в основному або повністю страхуванням, сказав Левін.

Не всім пацієнтам потрібен тест, сказала доктор Джой Антонель де Маркайда, яка використовує його як медичний директор Центру сімейних рухових розладів Девіда та Роди Чейза в Hartford Healthcare. За її словами, для багатьох діагноз зрозумілий за симптомами.

Але інші мають менш помітні симптоми або інші можливі пояснення, і для їх діагностики може знадобитися час.

Раніше нам доводилося говорити їм: поверніться через шість місяців, рік, і я подивлюся знову

- сказала вона.

Довідково

Хвороба Паркінсона виникає, коли клітини глибоко в мозку, які виробляють дофамін, який координує рух, порушуються або гинуть.

Симптоми включають тремор, скутість, повільні рухи та проблеми з рівновагою. У пацієнтів також спостерігаються немоторні ускладнення, такі як депресія, розлади сну та біль.

Захворювання зазвичай зустрічається у літніх людей, частіше чоловіків. Він зростає зі старінням населення, тому що ризик вироблення організмом ненормальних білків зростає з віком.

Нагадаємо

Вчені кажуть про науковий прорив: усування ВІЛ з інфікованих клітин можливе завдяки генетичному інструменту.

Дослідники розкрили таємниці вірусів віспи і сподіваються на успіх майбутньої терапії.

Майже половина від усіх медзакладів України можуть надавати психологічні послуги.

Програму життєстійкості підтримає ще 65 громад: загалом очікується майже 100 Центрів підтримки ментального здоров’я в Україні.