ukenru
rada-ne-pidtrimaye-vitrenka-na-posadu-ministra-energetiki-yakscho-vin-ne-znizit-tarifi-nardep

Рада не підтримає Вітренка на посаду міністра енергетики, якщо він не знизить тарифи - нардеп

 • 16300 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Верховна Рада України не підтримає призначення Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики якщо він не знизить тарифи. Про це народний депутат від фракції "Слуга народу" Олексій Устенко заявив в ефірі телеканалу Zik, передає УНН.

"Сьогодні було проведено нараду фракції "Слуга народу" з Прем'єр-міністром, були поставлені жорсткі умови, що проблема повинна вирішитися в найближчі терміни, бо в іншому випадку буде піднята. Міністр енергетики має випробувальний термін. Ви пам'ятаєте, що Рада не підтримала його. Напевно Президент або Прем'єр-міністр будуть подавати ще раз його канділатуру на міністра енергетики, пана Вітренка. Якщо він впорається з цією кризою і зможе не просто знизити тарифи, а повернути назад і продовжити саме політику зниження тарифів, тоді він зможе мати шанс на те, що його призначать, він стане чинним міністром енергетики. А інакше, зрозуміло, ніяких шансів у нього не буде", - зазначив Устенко.

Нагадаємо, народні депутати від фракції "Слуга народу" провели онлайн зустріч з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, т.в.о. міністра енергетики Юрієм Вітренко і главою НАК "Нафтогаз" Андрієм Коболєвим, на якій обговорювали ситуацію з підвищенням тарифів для населення. 

Раніше УНН розповідав, що вже кілька тижнів в ряді міст України тривають масові акції протесту проти зростання тарифів, які влада обіцяла не підвищувати. 

Ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%, але "але не відбулося, як хотілося". 

Вчора, за інформацією пресслужби ОП, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко представив "попередній план щодо істотного зниження тарифів на газ і встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача".

З огляду на заяви представників влади відзначимо, що ще 22 грудня УНН повідомив, що новий в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко і уряд скасують пільговий тариф для населення на електроенергію. 

А вже 28 грудня 2020 року влада офіційно зробила українцям "подарунок під ялинку": з 1 січня 2021 року скасовано пільгову ціну на електроенергію для населення - тепер ціна становить 1,68 грн за 1 кВт-год.

У той же час ДК "Нафтогаз України" повідомила про підвищення ціни на газ для своїх побутових клієнтів за місячним контрактом - з 6,33 грн/куб. м в січні до 7,22 грн/куб. м в січні наступного року - на 14%, підключення до річного тарифного плану для нових клієнтів припиняється з нового року. 

Далі, вже 4 січня поточного року, НКРЕКУ оприлюднила дані для 43 газорозподільних компаній.  Найнижчий тариф на транспортування газу заплатять споживачі столичного "Київгазу" - 0,31 грн за куб. м, а також споживачі "Харківміськгазу" - 0,35 грн за куб. м, і "Кременчукгазу" - 0,39 грн за куб. м. У свою чергу найвищу вартість розподілу і транспортування газу отримали споживачі послуг компанії "Газовик" - 2,55 грн за куб. м. Як буде діяти в цій ситуації національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, поки що невідомо.

Варто відзначити, що 17 грудня Верховна Рада не підтримала Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики, зокрема через його антисоціальну політику. 

Втім, уже 21 грудня за усною вказівкою з ОП Володимира Зеленського Вітренко був призначений в.о. міністра замість Ольги Буславець. Раніше Вітренко був топ-менеджером "Нафтогазу", який збільшив вартість газу для населення з 1,4 грн до 6,9 грн за куб. м. 

Українські Національні Новини

Політика