postavka-vysokotochnykh-raket-glsdb-v-ukrainu-vidkladena-do-2024-roku-reuters

Поставка високоточних ракет GLSDB в Україну відкладена до 2024 року - Reuters

 • 39014 переглядiв

Очікувана поставка Україні високоточних ракет GLSDB була відкладена до 2024 року, незважаючи на початкові плани. Пентагон має намір поставити ракети після випробувань.

Передача Україні далеких високоточних ракет, що очікувалася ще у березні, відкладена на 2024 рік, передає УНН із посиланням на Reuters.

Йдеться про боєприпаси GLSDB – спільну розробку компаній Boeing та Saab. Це легкі, недорогі та високоточні бомби з ракетним двигуном, що вистрілюються з установок типу HIMARS і здатні вражати цілі на дальності до 160 км – тобто значно далі, ніж ракети GMLRS, які зараз використовують українська армія.

Передача цих боєприпасів розглядалася як компромісний варіант через небажання адміністрації Джо Байдена постачати Україні потужніші та далекобійні ракети типу ATACMS з радіусом дії понад 300 км.

Як зазначає Reuters, посилаючись на обізнаних співрозмовників, хоча у березні росія заявила, що збила GLSDB, досі США не поставили Україні жодної подібної "розумної бомби".

Рівно рік тому, 29 листопада 2022 року, повідомлялося, що США розглядають передачу Україні подібних боєприпасів, і першу велику партію можна поставити вже в березні цього року. В Україні розраховували, що ці ракети зможуть надати істотну підтримку весняному контрнаступу українських військ, що очікувалося тоді.

У лютому, однак, стало відомо, що постачання GLSDB переносяться на другу половину цього року.

Тепер джерела агентства Reuters, знайомі з поточними термінами постачання, кажуть, що компанія Boeing, основний підрядник GLSDB, передасть їх США наприкінці грудня, після чого протягом кількох місяців армія проводитиме їх випробування, перш ніж боєприпаси будуть відправлені в Україну.

Представник Пентагону заявив Reuters, що оборонне відомство має намір надати ці боєприпаси Україні в першій половині 2024 року після успішного проведення їх випробувань.

Антоніна Туманова

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Шторм у Криму: бойові дельфіни покинули чорноморський флот

     • 27183 переглядiв

    Шторм у Криму: пошкоджено найвідоміший пам'ятник Херсонеса

     • 32597 переглядiв