polskyi-seim-ukhvalyv-rezoliutsiiu-pro-pamiat-zhertv-henotsydu-krymskykh-tatar

Польський Сейм ухвалив резолюцію про пам'ять жертв геноциду кримських татар

 • 29897 переглядiв

Сейм Польщі ухвалив резолюцію, присвячену пам'яті жертв геноциду кримських татар, яка висвітлює акти геноциду і переслідування кримських татар та підкреслює їхній неоціненний внесок в історію Польщі.

У п'ятницю Сейм ухвалив постанову, присвячену пам'яті жертв геноциду кримських татар, у якій зазначено про акти геноциду та переслідування кримських татар; також наголошується про безцінний внесок татар в історію Польщі.

Пише УНН з посиланням на Polska Agencja Prasowa.

Деталі

У п'ятницю Сейм Польщі ухвалив постанову, присвячену пам'яті жертв геноциду кримських татар. За резолюцію проголосували 414 депутатів, проти - 16, утрималися - двоє.

"Акти геноциду і переслідування кримських татар наповнюють нас особливим болем. Ми звертаємо увагу на безцінний внесок татар в історію та національну спадщину Польщі", - написали депутати.

Ось що ще вказується в документі:

Уранці 18 травня 1944 року влада Союзу Радянських Соціалістичних Республік розпочала депортацію кримських татар із Кримського півострова. Протягом трьох днів майже 200 тисяч чоловіків, жінок і дітей були загнані у вагони для перевезення худоби та депортовані до Центральної Азії та інших країн у нелюдських умовах. Сибір. 8 000 осіб не пережили депортацію, а ще 45 000 померли після прибуття. Після депортації Совєти систематично знищували татарську спадщину Криму.

- пише pap.pl.

Голова парламентського комітету у закордонних справах Павло Коваль наголосив, що проєкт постанови створено, щоб вшанувати пам'ять депортації кримських татар і розповісти про "геноцид, вчинений Радянською Росією проти татарського народу.

"Ми нагадуємо вам, що Польща не визнає насильницьких змін кордонів, ми нагадуємо вам про геноцид, вчинений проти кримських татар (...), ми нагадуємо вам, що ми не визнаємо жодних російських анексій. Ми нагадуємо вільному світу про долю польських татар і поляків про польсько-татарські зв'язки", - сказав Коваль.

ОБСЄ визнала дії рф геноцидом українського народу30.06.24, 10:47

Популярні

Новини по темі