pidozryuvani-u-spivpratsi-z-rosiyskoyu-rozvidkoyu-khakeri-namagalis-zlamati-dani-desyatki-diplomativ-v-ukrayini-zmi

Підозрювані у співпраці з російською розвідкою хакери намагались зламати дані десятки дипломатів в Україні - ЗМІ

 • 439491 переглядiв

КИЇВ. 12 липня. УНН. Хакери, підозрювані в роботі на російську зовнішню розвідку, атакували комп’ютери десятки іноземних дипломатів у посольствах в Україні. Про це повідомляє Reuters із посиланням на звіт фірми з кібербезпеки, яке є у розпорядженні агентства, пише УНН.

Деталі

Агентство повідомляє, що за допомогою фальшивого оголошення про продаж вживаних автомобілів хакери намагались проникнути в комп'ютери дипломатів. Вони намагались зламати дані дипломатів, які працюють щонайменше у 22 з приблизно 80 іноземних представництв у Києві, зазначають аналітики дослідницького підрозділу Palo Alto Networks Unit 42 у звіті, який планують опублікувати пізніше в середу.

У середині квітня 2023 року дипломат Міністерства закордонних справ Польщі надіслав електронною поштою в різні посольства флаєр з рекламою продажу вживаної машини Седан BMW 5-ї серії.

Польський дипломат, який відмовився назвати своє ім'я з міркувань безпеки, підтвердив причетність своєї реклами до цифрового нападу.

Хакери, відомі як APT29 або "Затишний ведмедик", перехопили та скопіювали цю листівку, вбудували в неї шкідливе програмне забезпечення, а потім розіслали її десяткам інших іноземних дипломатів, які працюють у Києві, повідомили в Unit 42.

"Це приголомшливо за масштабами для того, що зазвичай є вузькоспеціалізованими і таємними операціями з протидії постійним загрозам ", - йдеться у звіті.

Доповнення

У 2021 році американські та британські спецслужби ідентифікували APT29 як підрозділ Служби зовнішньої розвідки росії.

У квітні польська контррозвідка і органи кібербезпеки попередили, що ця ж група провела "широкомасштабну розвідувальну кампанію" проти країн-членів НАТО, Європейського Союзу та Африки.

Дослідники з підрозділу Unit 42 змогли пов'язати фальшиву рекламу автомобілів з ними, оскільки хакери повторно використовували певні інструменти і методи, які раніше були пов'язані зі шпигунським агентством.

"Через шістнадцять місяців після російського вторгнення в Україну розвідка навколо України і дипломатичні зусилля союзників майже напевно є високим пріоритетом для російського уряду", - йдеться у звіті .

21 з 22 посольств, які стали мішенню хакерів і з якими згодом зв'язалося агентство Reuters, не надали коментарів. Було незрозуміло, які саме посольства були скомпрометовані, якщо такі були.

Представник Державного департаменту США заявив, що вони "знають про цю активність і на основі аналізу, проведеного Управлінням кібернетичної і технологічної безпеки, встановили, що вона не вплинула на системи або облікові записи департаменту".

Українські Національні Новини

Технології

    Популярні

    Новини по темі

    росіяни поранили ще чотирьох жителів Донеччини

     • 236092 переглядiв