ukenru
parlament-mayzhe-5-rokiv-ne-mozhe-skhvaliti-normu-pro-gidnu-zarplatu-likaryam-shvidkoyi-dopomogi

Парламент майже 5 років не може схвалити норму про гідну зарплату лікарям швидкої допомоги

 • 31205 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Законопроект про забезпечення справедливої оплати праці лікарів бригад швидкої допомоги (№0908) практично 5 років знаходиться на розгляді парламенту. Зареєстрований документ був в кінці 2014 року, а перше читання пройшов ще в 2015 році, після чого "завис" у профільному Комітеті ВР. Про це свідчать дані офіційного сайту ВР, передає УНН.

Законопроект №0908 передбачає право лікарів бригад швидкої допомоги на підвищені посадові оклади, надбавки за особливий характер праці, за особливі умови праці, доплати за науковий ступінь, за почесні звання, а також за вислугу років залежно від стажу роботи в державних і комунальних закладах охорони здоров'я .

Передбачено й інші надбавки, доплати, премії і винагороди, "розмір і порядок встановлення яких визначаються Кабінетом Міністрів України".

Крім того, проектом (правками до другого читання, які були враховані - ред.) пропонується законодавчо закріпити право лікарів "швидкої" на матеріальну допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі одного посадового окладу та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі одного посадового окладу.

Ще одна врахована (по суті) до другого читання поправка до законопроекту передбачає обов'язкове страхування для співробітників "швидкої", яке забезпечується в порядку, визначеному законом.

Примітно, що в першій редакції документа (№0908) пропонувалося чітко регламентувати відсоток надбавки лікарям швидкої - до 20%, але не менше 5% від окладу за особливий характер праці. У редакції, запропонованій до другого читання, така деталізація норми поки відсутня.

Уточнимо, що 2 вересня проект закону з правками після першого читання був повторно направлений до профільного комітету ВР з питань охорони здоров'я.

А 10 вересня Рада проголосувала за включення законопроекту №0908 до порядку денного другої сесії ХI скликання ВР з позначкою про те, що це доручення адресовано Голові Комітету здоров'я нації Михайлу Радуцькому.

Через два місяці законопроект в зал для голосування так і не виносився.

Замість цього, Радуцький 1 листопада опублікував на своїй сторінці у Facebook ліричний соціальний ролик про важливість професії лікаря бригади швидкої допомоги, який підписав: "Дяка лікарям".

Нагадаємо, раніше Комітет здоров'я нації анонсував і провів безкоштовну вакцинацію від дифтерії для народних депутатів.

Українські Національні Новини

Суспільство