ukenru
opozitsiya-bilorusi-vistupila-za-obmezhennya-kilkosti-prezidentskikh-terminiv

Опозиція Білорусі виступила за обмеження кількості президентських термінів

 • 13492 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Експерти при лідері білоруської опозиції Світлані Тіхановській, що працюють над проектом нової конституції Білорусі, пропонують обмежити перебування президента при владі двома чотирирічними термінами. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Тіхановської в середу, 13 січня, передає УНН

"Одне з головних завдань Конституції - обмежити будь-яку владу часом, а також системою стримувань і противаг", - йдеться у повідомленні.

Радник екскандидата в президенти Білорусі з політичних питань Олександр Добровольський виділив 5 основних принципів нової Конституції - підконтрольність влади народу, поділ влади, правова система, яка гарантує дотримання прав громадян, незалежний суд і самостійність органів місцевого самоврядування у вирішенні місцевих проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі оперативникам дозволили отримувати інформацію з комп’ютерів через віддалений доступ

Опозиція вважає за необхідне прописати в новій конституції "самостійність парламенту, уряду і судів в межах їх повноважень, систему стримувань і противаг проти зловживань владою". Експерти наполягають на включенні до конституції положення про заборону втручання чиновників в судові справи і запровадження посади уповноваженого з прав людини.

Представники Тіхановської по конституційній реформі обіцяють представити проект розробленого ними документа на всенародне обговорення. В даний час президент Білорусі обирається на п'ять років, кількість президентських термінів не обмежена.

Раніше Тіхановська запропонувала перейменувати Білорусь.

Українські Національні Новини

Новини Світу