novyi-aktsyz-na-palne-i-pidvyshchennia-podatkiv-shcho-bude-z-tsinamy-na-azs

Новий акциз на пальне і підвищення податків. Що буде з цінами на АЗС

 • 58792 переглядiв

Новий акциз на пальне і підвищення податків. Що буде з цінами на АЗС.

Підвищення ставок акцизу на пальне призведе до збільшення цін на АЗС на 1-1,5 гривні, проте загальне підвищення податків може призвести до того, що ціни на пальне вже з вересня зростуть на 2,5 гривні. Це своєю чергою вплине на ціни товарів та послуг, у які насамперед закладаються транспортні витрати, пише УНН.

Підвищення акцизів на пальне, безумовно, призведе до зростання цін на пальне, за різними прогнозами, зростання буде по різних марках пального ДП і бензину на 1-1,50 грн залежно від марки. Безумовно, це призведе до збільшення транспортних витрат для всіх без винятку підприємств, компаній. Особливо це чутливо буде для тих, у кого транспортні витрати займають вагому частку в собівартості продукції. По-друге, безумовно, що це здорожчає для аграріїв у цьому сезоні процес збору урожаю і переробки

- зазначив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Водночас, на думку Новака, підвищення ставки акцизу на пальне не матиме суттєвого впливу на цін. "На ринку продуктів харчування в Україні - надзвичайно висока конкуренція, і ця взаємна конкуренція не дозволяє ні виробникам, ні торговцям суттєво збільшувати ціни, лише залежно від зростання своєї собівартості. Тому частково це питання зростання транспортних затрат будуть і виробники, і торговці вирішувати за рахунок зменшення власної прибутковості. Щодо хліба - від зростання цін на пальне навряд чи він подорожчає, на 10-20 копійок максимум", - зазначив Новак.

Водночас член комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна зазначила, що, окрім підвищення акцизу на пальне, після ухвалення парламентом рішення про підвищення податків на операторів цього ринку буде здійснюватися додатковий податковий тиск.

"Ми попросили одного з операторів ринку роздрібних продажів пального порахувати, на скільки підніметься ціна, якщо буде прийнято проєкт закону про додаткову сплату всіма платниками (податків – ред.) на загальній системі оподаткування 1% з обороту і плюс сплата податку на прибуток з одного кубометру резервуарів ємкостей. Це, насправді, ексклюзивна інформація, тому що ніхто ще цього не рахував. Але нам порахувало підприємство, це така середня мережа не топових заправочних станцій. І вони сказали, що вони вимушені будуть підняти тоді на 2,5 грн додатково до акцизного податку. Тому всі є шанси, що паливо з 1 вересня здорожчає додатково на 2,5 грн через непродумані кроки, які зробив уряд", - зазначила Южаніна.

Нагадаємо

Верховна Рада ухвалила закон про підвищення акцизного податку на паливо. Документ передбачає, що ставка акцизу на бензин становитиме 359 євро за 1000 літрів, на дизель - 330 євро, а на газ - 70 євро. Підвищення відбуватиметься протягом 4 років до 2028 року і розпочнеться з 1 вересня.

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, коментуючи підвищення акцизів на пальне, знову вдався до звичного пояснення, яке використовує щоразу, коли наполягає на збільшенні оподаткування – кошти необхідні армії. "На сьогодні люди, які критикують підвищення акцизу, прекрасно знають, що не стоїть альтернатива підвищувати акцизи чи не підвищувати. Стоїть альтернатива - або платити зарплати військовим, або не платити", - сказав він.

Експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев у коментарі УНН зазначив, що підвищенням ставок акцизу на пальне депутати знищують ринок скрапленого газу, який в Україні є соціальним пальним. 

Додамо

Уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкти про підвищення податків та зміни до держбюджету на 2024 рік. Кабмін пропонує парламенту підвищити ставку військового збору до 5%, а за деякими операціями до 30%. Голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев підтримав таку урядову ініціативу, зазначивши, що інших варіантів, ніж погодитися на пропозицію Кабміну підвищити окремі податки (військовий збір, акцизи, зокрема, на паливо і тютюн), збільшити відповідну податкову базу, а також розмістити більше ОВДП, що також може передбачати емісію НБУ, не бачить.

"Так, це погане рішення, яке стримуватиме економічне відновлення, зростання доходів громадян і потенційно нестиме ризики для макрофінансової стабільності. Утім, іншого шляху, ніж закрити розрив у військових, зараз не має, бо вже за декілька місяців ми зіткнемося із значним дефіцитом коштів на поточне утримання війська, що почне різко поглиблюватися під кінець року", - написав Гетманцев.

Голова податкового комітету Ради неодноразово озвучував ідею підвищення податків в Україні. На думку економічного експерта Юрія Гаврилечка, ліквідація податкової та митниці і переведення економіки на воєнні рейки може бути альтернативою ідеї Гетманцева про підвищення податків задля закриття бюджетної діри.

Популярні

Новини по темі

Глава МЗС Ізраїлю порівняв Ердогана з Саддамом Хусейном

 • 11425 переглядiв

На Кіровоградщині нічна атака рф минула без наслідків - ОВА

 • 18288 переглядiв