norvehiia-posyliuie-vymohy-do-ukrainskykh-bizhentsiv-shcho-vidomo

Норвегія посилює вимоги до українських біженців: що відомо

 • 31211 переглядiв

Норвегія переглядає умови для українських біженців, щоб обмежити їхній приплив, що стосується житла, сімейних виплат і правил пересування, а також посилює перевірку дотримання вимог щодо проживання в країні.

Норвегія вирішила змінити умови для українців з тимчасовим захистом, щоб додатково не приваблювати нових людей до країни. Про це повідомляє NRK, пише УНН.

Деталі

Зміни, зокрема, торкнуться житлових умов, виплат родинам з дітьми та можливості поїздок додому в Україну.

Таким чином, хочуть скасувати виплату "заднім числом" соціальної допомоги на дитину за перші 12 місяців перебування в країні, яку виплачують після продовження тимчасової посвідки на проживання за підсумками першого року (і при цьому родини можуть отримувати нові щомісячні виплати). Перехідні умови для родин, які вже перебувають у Норвегії на момент змін, ще погоджують.

Посилять контроль за поїздками додому в Україну тих, хто отримує у Норвегії соціальні виплати і має посвідку на проживання – щоб люди, які отримують виплати, справді проживали у Норвегії більшість часу. Поїздки додому потрібно буде обґрунтувати, якщо ж вони будуть суперечити умовам посвідки на проживання, це може призвести до її втрати.

Люди що прибувають, які потребують житла, повинні будуть звертатися виключно до Національного центру прийому у муніципалітеті Роде. Опція розселення у готелях і комплексах відпочинку більше не буде доступною, якщо люди поїхали в інший регіон – Національний центр прийому стає єдиною "точкою входу" для того, щоб отримати житло, а від розселення у готелях загалом планують відмовлятися,

- йдеться у повідомленні.

Також хочуть запровадити певний "період очікування" перед тим, як люди отримають доступ до повного пакета соціальної підтримки.

Головною причиною перегляду правил став великий інтерес до Норвегії українців, які виїхали у Європу через війну, та більш вигідні умови, ніж у сусідніх країнах. Так, станом на серпень виплати для українців у Норвегії були у 2-4 рази вищими, ніж ті, на які можна розраховувати у Швеції, та приблизно вдвічі більші, ніж у Данії.

Доповнення

За останні два місяці у Норвегію приїхали оформлювати тимчасовий захист на 50% більше українців, ніж сукупно до Данії, Швеції та Фінляндії, тому країна відчуває все більше велике навантаження на систему.

У Данії, за останніми даними, офіційно працевлаштовані 56% українців з тимчасовим захистом, тоді як у Норвегії цей показник з серпня по жовтень просів з 19,3% до 18,1%. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 76% українських біженців планують або сподіваються повернутися додому - опитування ООН

Ольга Розгон

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Норвегія посилює вимоги до українських біженців: що відомо

     • 31211 переглядiв

    Армія рф обстріляла Очаків на Миколаївщині, жертв немає

     • 34945 переглядiв

    "Державний оператор тилу" проводить опитування підприємців

     • 28707 переглядiв