nimetsko-ukrainske-enerhetychne-partnerstvo-v-minenerho-dumaiut-nad-zaluchenniam-investytsii-do-proiektiv-z-rozpodilenoi-heneratsii

Німецько-українське енергетичне партнерство: в Міненерго думають над залученням інвестицій до проєктів з розподіленої генерації

 • 33800 переглядiв

Українські та німецькі посадовці обговорили інвестиції в проекти розподіленої енергетики для модернізації енергетичного сектору України, зосередившись на відновлюваних джерелах та "розумних" мережах. Зустріч мала на меті сприяти залученню інвестицій та прискоренню інтеграції до європейських ринків.

Представники українського Міненерго зустрілись із німецькою делегацією, яку очолила керівниця Робочого штабу з питань України від Федерального міністерства економічного співробітництва Німеччини Ульріке Хопп-Нішанка. На зустрічі говорили про залучення інвестицій до українських проєктів з розподіленої генерації, та прискорення енергетичного переходу й інтеграції українських енергетичних ринків до загальноєвропейських. Про результати зустрічі розповіли у пресслужбі Міністерства енергетики України, передає УНН. 

Під час відбудови нам необхідно враховувати потенціал регіонів та спроможності громад. Маємо спільно надати підтримку територіальним громадам, аби допомогти їм підготувати та реалізувати проєкти з розвитку розподіленої генерації. Важливо, що ми працюємо разом над створенням умов та підготовкою проєктів, які дозволять фінансовим інституціям та приватному сектору долучитися до створення децентралізованих енергетичних систем, що складатимуться з комбінації ВДЕ, накопичувачів енергії, газових турбін і газопоршневих установок та традиційної генерації, поєднаних розумними мікромережами.

- наголосив замміністра енергетики Ярослав Демченков.

Деталі

У зустрічі з німецькою делегацією взяли участь два заступники міністра енергетики України:  Ярослав Демченков та Фарід Сафаров. Вони поінформували німців про поточну ситуацію в енергосекторі, а також розповіли плани України щодо сталого відновлення і активізації співпраці з німецькою стороною. Зокрема, під час зустрічі особливо акцентувалось на проєктах  з розвитку розподіленої генерації із використанням відновлюваних джерел енергії, систем накопичення енергії, розвитку мікромереж, підвищення енергоефективності та декарбонізації сектору.

Сторони також обговорили створення необхідних умов для залучення інвестицій та нових технологій в українську енергетику, та про важливість ролі приватного сектору у проєктах із "зеленої" трансформації, а також реформ, які потрібні для прискорення енергетичного переходу та інтеграції українських енергетичних ринків до загальноєвропейських. 

Українська енергетика, яка зазнала безпрецедентних руйнувань, потребує не просто відновлення, а саме модернізації і відбудови з використанням найкращих сучасних практик і рішень. Тому ми поставили за мету децентралізувати генерацію за рахунок розвитку "зеленої" енергетики та запровадження розумних мереж, оскільки це забезпечить сталість та енергоефективність нашої енергосистеми.

 - зазначив Фарід Сафаров. 

Під час зустрічі учасники відзначили й важливість ефективної співпраці у межах Німецько-українського енергетичного партнерства. 

В українському міністерстві підкреслили, що платформа відбудови України - це ініціатива Федерального уряду Німеччини, яка обʼєднує Міністерство економічного співробітництва та розвитку, Міністерство економіки та захисту клімату, Міністерство закордонних справ та установи Німеччини. 

Співпраця у межах  платформи має на меті посилити внесок Німеччини у відбудову України й забезпечити більшу прозорість, ефективність та результативність ініціатив з відбудови.  

Тетяна Салганік

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Шторм у Криму: пошкоджено найвідоміший пам'ятник Херсонеса

     • 32597 переглядiв