nimechchina-prosit-shveytsariyu-prodati-zakonservovani-tanki-leopard-2

Німеччина просить Швейцарію продати законсервовані танки Leopard 2

 • 925106 переглядiв

КИЇВ. 3 березня. УНН. Німеччина направила запит Швейцарії з проханням продати частину своїх законсервованих танків Leopard 2 у межах угоди, яка може дозволити Берліну та іншим союзникам збільшити військову допомогу Україні, повідомляє  Reuters, передає УНН.

Деталі

Німеччина хоче, щоб Швейцарія продала частину танків виробнику Rheinmetall, що дало б змогу компанії заповнити прогалини в озброєннях країн-членів Європейського Союзу і НАТО. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус і міністр економіки країни Роберт Хабек, як зазначено, поінформували міністра оборони Швейцарії Віолу Амхерд про це в листі від 23 лютого.

Зазначається, що в Міноборони Швейцарії заявили, що подальшої передачі бойових танків Україні не буде. Це пояснюється тим, що, згідно із законами про нейтралітет та окреме ембарго на постачання зброї, Швейцарії заборонено постачати зброю безпосередньо Україні.

Міністр оборони Швейцарії Віола Амхерд зазначила, що можливий продаж частини швейцарського танкового арсеналу потребуватиме від парламенту країни офіційного оголошення про те, що законсервовані танки виведені з експлуатації. На цьому етапі в парламенті тривають дискусії з цього приводу.

Доповнення

Посол України в Швейцарії Ірина Венедиктова заявила, що Швейцарія "не може бути нейтральною" щодо війни і повинна дозволити постачання зброї Києву.

Раніше

Такі країни, як Німеччина, Данія та Іспанія останніми місяцями висловили стурбованість з приводу того, що їм не дозволяється передавати Україні зброю швейцарського виробництва.

Компроміс, запропонований прихильниками, дасть змогу постачати швейцарську зброю до третіх країн тільки в тому разі, якщо первісний продаж зброї відбувся п'ять або більше років тому, а країна, що передає, має ті самі цінності та експортний контроль, що й Швейцарія.

Окрім того, Генеральна Асамблея ООН має підтвердити, що країна, яка отримує зброю, захищається від нападу, що порушує міжнародне право.

Нарешті, швейцарський уряд також має давати "зелене світло" на кожне постачання.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Зеленський відвідав Львів

     • 1069029 переглядiв

    Зеленський призначив Камишіна позаштатним радником

     • 977262 переглядiв

    Теніс: Костюк пробилася до чвертьфіналу турніру WTA у США

     • 1241950 переглядiв

    Tether посилює контроль над світом стейблкоїнів

     • 830420 переглядiв

    Україна до внутрішніх конфліктів у рф не дотична - Подоляк

     • 822855 переглядiв

    Окупанти знову атакували Херсонщину: є загиблий та поранені

     • 752706 переглядiв