ukenru
nezvychaine-vydovyshche-na-sytsylii-vulkan-etna-zdiimaie-v-nebo-dymovi-kiltsia

Незвичайне видовище на Сицилії: вулкан Етна здіймає в небо димові кільця

 • 30149 переглядiв

Вулкан Етна, найактивніший вулкан Європи на Сицилії, випускає рідкісні димові кільця, що здіймаються високо в небо - явище, відоме як "вулканічні вихрові кільця", спричинене вибухами газових бульбашок над магматичною камерою.

Найактивніший вулкан у Європі, з минулого тижня демонструє незвичайне видовище, - зафіксовано виверження кілець диму і водяної пари, які здіймаються високо в небо, передає УНН із посиланням на La Repubblica.

Деталі

Цими вихідними найбільший діючий вулкан Європи Етна, висотою понад 3300 метрів, що знаходиться на середземноморському острові Сицилія показав інтригуюче видовище: з кратера здіймалися кільця диму або водяної пари, які піднялися високо в небо.

Довідково

"Вулканічні вихрові кільця" здіймаються з новоутвореного кратера на південно-східному боці гори Етна. Вони спричинені невеликими вибухами газових бульбашок у вузькому жерлі над магматичною камерою. Це не перший випадок, але подібне явище зустрічається досить рідко. Попередній випадок, коли мешканці побачили кільця, стався 300 років тому, у 1724 році.

Термін вулканічні вихрові кільця ввів англійський фізик Вільям Томсон (1824-1907). Такі кільця також були помічені на іншому відомому італійському вулкані Стромболі на однойменному острові в Середземному морі. За словами експертів, вони абсолютно нешкідливі і не мають ознак майбутнього виверження.

Доповнення

Минулої доби було зафіксовано сильний викид попелу з кратера Бокка нуова на Етні, що тривав близько чотирьох хвилин, досяг висоти 5 кілометрів над рівнем моря. Явище було зафіксоване метеостанцією в Катанії о 15.48.

Нагадаємо

На півострові Рейк'янес в Ісландії почалося виверження вулкану, що змусило владу евакуювати жителів міста Гріндавік.

03.04.24, 10:23 • [views_0]