nbu-v-mezhakh-valiutnoi-liberalizatsii-maie-pomiakshyty-zaboronu-na-konvertuvannia-valiutnykh-kredytiv-dlia-biznesu-ekspert

НБУ в межах валютної лібералізації має пом'якшити заборону на конвертування валютних кредитів для бізнесу - експерт

 • 64340 переглядiв

Експерт вважає, що НБУ в межах валютної лібералізації має пом'якшити заборону на конвертування валютних кредитів для бізнесу.

Національний банк України послідовно проводить валютну лібералізацію і в межах цього процесу має пом’якшити, зокрема, і свою заборону на конвертування валютних кредитів у гривні для бізнесу. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив експерт з економічних питань Ілля Несходовський.

"Бізнесу це потрібно, він має функціонувати, відповідно, усі ці обмеження мають бути зняті. Єдине, що вони мають зніматися поступово, аби не спровокувати відкладений попит, який накопичився за ці роки війни, щоб він не виливався на валютний ринок одномоментно в великих обсягах", - зазначив експерт.

За його словами, НБУ послідовно проводить валютну лібералізацію, і вже достатньо багато рішень було ухвалено щодо погашення заборгованостей за попередні роки для бізнесу. Тому Несходовський вважає, що Нацбанк у доволі короткий період зніме всі обмеження, що існують на цей момент щодо операцій з валютою і валютними активами.

"Я вважаю, що НБУ трошки швидше навіть рухається, з точки зору зняття обмежень", - говорить експерт.

Зазначимо, експерти у коментарях УНН говорить, що очільник Нацбанку Андрій Пишний може не скасовувати заборону на конвертування валютних кредитів для бізнесу, а дозволити банкам в індивідуальному порядку вирішувати це питання. Такий крок голови НБУ точно не залишиться непоміченим, сприяє покращенню відносин між банками і клієнтами та підвищить довіру до банківського сектору.

Контекст

Український бізнес з початку повномасштабного вторгнення продемонстрував стійкість і готовність швидко підлаштовувати роботу під поточні виклики.

У випадку з забороною конвертувати валютні кредити у гривню український бізнес нерідко вдається до непопулярних кроків, щоб лишитися на плаву та не втратити все.

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників. Кризи 2008 та 2014 років завдали непоправного удару бізнесу, що кредитувався у валюті. Це призвело до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати кредит в гривні тоді не вдалося.

Популярні

Новини по темі

Кіберфахівці ГУР атакували центробанк рф - джерело

 • 29901 переглядiв

Зеленський оглянув відновлення Дергачів на Харківщині

 • 23507 переглядiв