ukenru
nbu-planuye-vprovaditi-novi-pidkhodi-do-zakhistu-primischen-bankiv

НБУ планує впровадити нові підходи до захисту приміщень банків

 • 23533 переглядiв

КИЇВ. 1 серпня. УНН. Національний банк України підготував проект змін до Правил з організації захисту приміщень банків в Україні. Про це повідомили у прес-службі Національного банку України у відповідь на інформаційний запит УНН.

"…з метою удосконалення вимог щодо організації захисту банків (у тому числі, банкоматів) сьогодні опрацьовується проект змін до Правил з організації захисту приміщень банків в Україні, затверджених постановою Правління Національного банку України від 10 лютого 2016 року №63. Цей проект змін буде розміщений для публічного обговорення та надання пропозицій на офіційному сайті Національного банку України", - йдеться у відповіді.

Як вказано, першочерговими завданнями НБУ як регулятора у сфері встановлення вимог, спрямованих на створення безпечних умов роботи з готівкою, є захист життя та здоров’я персоналу, який безпосередньо працює з цінностями. Це втілюється шляхом впровадження нормативно-правових актів Нацбанку та Державних стандартів України з цих питань.

"Водночас специфікою обслуговування населення банкоматами є те, що таке обслуговування здійснюється в автоматичному режимі, і таким чином виключається фактор небезпеки для життя та здоров’я працівників і клієнтів. Слід зазначити, що у переважній більшості випадків готівка, яка знаходиться у сейфі банкомату застрахована, Це, у свою чергу, мінімізує ризики майнових втрат її власника", - зазначається у відповіді.

Окрім того, сьогодні вимоги до безпеки банкоматів визначені Правилами з організації захисту приміщень банків в Україні, що затверджені постановою Правління Національного банку України від 10 лютого 2016 року № 63.

Зазначеними правилами визначено, що у залежності від місця встановлення банкомату та обсягів цінностей у ньому, банк самостійно визначає:
клас опору до злому сейфа у банкоматі,
організацію охорони банкомату,
необхідність обладнання банкомату прихованими пастками (хімічні, сльозогінної дії тощо),
необхідність обладнання банкомату відеоспостереженням.

Ці норми опрацьовані з урахуванням сучасних світових практик та погоджені з провідними банками та МВС України.

"Таким чином, нормативно-правовими актами Національного банку України у повній мірі передбачені вимоги щодо організації охорони та безпеки банкоматів", - йдеться у відповіді.

Нагадаємо, у місті Буки Черкаської області четверо зловмисників скоїли розбійний напад, в результаті якого заволоділи коштами з банкомату.

Також УНН повідомляв про випадок, коли звільнений напередодні під заставу чоловік разом зі своєю бандою у Дніпропетровській області пограбував банкомат, підірвавши його.

Українські Національні Новини

Економіка