mobilizatsiia-v-ukraini-v-ttsk-nahadaly-koho-mozhut-vziaty-do-viiska-navit-do-25-rokiv

Мобілізація в Україні: в ТЦК нагадали, кого можуть взяти до війська навіть до 25 років

 • 25370 переглядiв

В Україні триває загальна мобілізація, яка може стосуватися і чоловіків до 25 років за певних умов. ТЦК роз'яснює законодавство та спростовує міфи про незаконність такого призову.

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на військову службу. І згідно з чинним законодавством опинитися в армії можуть і ті, кому немає 25 років. Про це заявили в Одеському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, передає УНН.

Деталі 

У ТЦК підкреслюють, що не всі українці знають законодавство та підхоплюють інформаційні провокації про нібито незаконну мобілізацію тих, кому ще немає 25 років.

Там зазначили, що чоловіки віком від 18 до 25 років зараховуються до категорії призовників, проте є випадки, коли і такі особи можуть бути мобілізовані. Зокрема, чоловіків молодше 25 років можуть мобілізувати у таких випадках: 

  • Якщо чоловік пройшов строкову службу у мирний час;
  • Якщо чоловік закінчив вищий військовий навчальний заклад чи військову кафедру та отримав певну військово-облікову спеціальність;
  • «Обмежено придатний», тобто визнаний військово-лікарською комісією як непридатний до строкової служби у мирний час та придатний у воєнний час. 

У відомстві підкреслюють, що  з квітня 2024 року немає статусу "обмежено придатний". Люди, які його мали, залишаються військовозобов’язаними навіть якщо їм менше ніж 25 років.

Тобто у таких людей дійсно можуть перевірити військово-облікові документи та якщо немає актуальних, відправити на повторне проходження військово-лікарської комісії.

В Україні понад 11 млн чоловіків потенційно підлягають мобілізації, але фінальна цифра поки невідома – Наталуха04.07.24, 15:04

Доповнення

В ТЦК нагадують, що згідно з новим законодавством, після неї чоловік може отримати наступні статуси:

  • Придатний до служби;
  • Придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, військових навчальних закладах, навчальних центрах, установах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони;
  • Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • Тимчасово непридатний – вимагають лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов'язків;
  • Непридатні до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців.

Нагадаємо

Президент Володимир Зеленський заявив, що мобілізація в Україні йде за планом, але не вистачає місць для тренувань мобілізованих військ. У співпраці з Польщею ведеться робота над розширенням тренувальних центрів як всередині країни, так і за її межами.

Популярні

Новини по темі

Ефективність “калібрів” викликає питання – Плетенчук

 • 26344 переглядiв

У Венесуелі проходять президентські вибори

 • 20289 переглядiв