ministry-yes-planuiut-boikotuvaty-zovnishnopolitychnyi-samit-uhorshchyny-politico

Міністри ЄС планують бойкотувати зовнішньополітичний саміт Угорщини - Politico

 • 15487 переглядiв

Міністри закордонних справ ЄС планують бойкотувати саміт Угорщини в Будапешті, організувавши власну зустріч у той самий час, надсилаючи чіткий сигнал, що Угорщина не говорить від імені ЄС.

Міністри закордонних справ Європейського Союзу мають намір знехтувати заходом Угорщини, організувавши в серпні власний саміт із закордонних справ замість поїздки до Будапешта до прем'єр-міністра країни Віктора Орбана, повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

Угорщина, яка почергово головує у Раді ЄС, планує провести саміт із закордонних справ у Будапешті 28-29 серпня. "Це чудова нагода для Орбана спробувати сформувати зовнішньополітичний порядок денний блоку, а також для того, щоб його міністр закордонних справ Петер Сійярто стояв у центрі уваги", - зауважує видання.

"Але після того, як Орбан перешкодив наданню допомоги Україні та його самопроголошені мирні візити до володимира путіна та Сі Цзіньпіна, які він не скоординував з 26 іншими лідерами країн ЄС, багато міністрів закордонних справ шукали спосіб уникнути того, щоб стати опорою в тому, що вони вважають, що буде ще одним пропагандистським шоу Орбана", - пише видання.

Зауважується, що очільник зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель скликає міністрів на "офіційну" Раду ЄС із закордонних справ одночасно з самітом Орбана, про що повідомили три дипломати ЄС, які безпосередньо знайомі з планом.

Це сталося після того, як посланець Угорщини в ЄС Балінт Одор зазнав різкої критики з боку своїх колег на зустрічі на початку цього місяця, при цьому Словаччина була єдиною країною, яка не взяла слово. "Бойкотуючи саміт із закордонних справ, міністри сподіваються обмежити тролінг з боку Угорщини", - пише видання.

"Якщо того ж дня відбудеться офіційна Рада ЄС із закордонних справ, організована Верховним представником [Боррелем], міністри не зможуть поїхати до Будапешта", - сказав один із дипломатів.

Інший додав, що, бойкотуючи зустріч у Будапешті, інші міністри закордонних справ хотіли "надіслати чіткий сигнал про те, що Угорщина не виступає від імені ЄС".

Як вказано, міністри інших країн ЄС готові показати Угорщині холодне ставлення. На першу зустріч за головування Угорщини, що відбулася в Будапешті для обговорення промислової політики, було лише сім міністрів з інших країн. Єврокомісар теж не був присутнім.

"Бойкот того, що мало стати зірковою подією для країни, яка головує, щоб продемонструвати себе на світовій арені, є ще більшою зневагою, покликаною вибити вітер із вітрил Орбана", - вказує видання.

Один дипломат пожартував, що "на превеликий жаль" їхня країна не зможе бути присутньою на заході Орбана, якщо Боррель організує зустрічну зустріч.

План вже неофіційно обговорювався з кількома країнами ЄС, включаючи Францію та Німеччину. У середу команда Борреля представить план 27 постійним представникам ЄС, пише видання.

Частина країн ЄС бойкотуватиме міністерські зустрічі на час головування Угорщини - Reuters 11.07.24, 21:58

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Троє людей потонули у Дністрі на Прикарпатті

     • 14965 переглядiв

    Негода залишила без світла 446 населених пунктів у 6 областях

     • 16988 переглядiв

    У Чорному морі відсутні ворожі ракетоносії - ВМС

     • 113347 переглядiв

    Ворог вдарив по Нікопольщині з безпілотників та артилерії

     • 30945 переглядiв