ukenru
ministr-finansiv-ukrainy-proviv-perehovory-z-kerivnytstvom-mvf-ta-yevropeiskoiu-komisiieiu-shchodo-potreb-biudzhetu

Міністр фінансів України провів переговори з керівництвом МВФ та Європейською Комісією щодо потреб бюджету

 • 25388 переглядiв

Міністр фінансів України Сергій Марченко обговорив бюджетні потреби України, виконання умов програми МВФ та впровадження реформ з керівництвом МВФ та Європейської Комісії під час свого візиту до Вашингтону.

Під час робочого візиту у Вашингтон у рамках Весняних зборів МВФ та Групи Світового банку, міністр фінансів України Сергій Марченко провів ряд зустрічей з лідерами Міжнародного валютного фонду та Європейської Комісії. Про це повідомили у міністерстві фінансів, пише УНН.

Деталі

Основною темою зустрічей було виконання Україною умов програми МВФ щодо Механізму розширеного фінансування (EFF).

У 2024 році за програмою EFF Україні призначено бюджетну допомогу в розмірі 5,4 мільярда доларів США. Перший етап програми, який включає успішне завершення перегляду, пройдено і Україна отримала 880 мільйонів доларів.

Подальше функціонування програми МВФ є надзвичайно важливим, Україна відповідально виконує спільно визначені умови співпраці. Реалізація цих заходів та політик допоможе підтримати макрофінансову стабільність та сприятиме європейській інтеграції країни. У 2024 році в рамках програми EFF ми очікуємо успішно завершити ще три перегляди та, як результат, залучити бюджетну підтримку обсягом 4,5 млрд доларів

- зазначив Сергій Марченко.

Загальна сума програми EFF на період з 2023 по 2027 рік складає 15,6 млрд доларів і це частина ширшого пакету міжнародної підтримки України, який на сьогоднішній день досягає приблизно 122 млрд доларів.

У ході зустрічі Сергій Марченко окреслив пріоритети українського державного бюджету на 2024 рік, зазначивши, що найбільшу частину видатків займає бюджет на безпеку та оборону, який становить 46 млрд доларів. Він також підкреслив важливість своєчасного фінансування соціальних виплат та зазначив критичне значення фінансової підтримки від міжнародних партнерів у цей час.

Також було обговорено і  стан впровадження реформ, зокрема тих, які є умовою отримання допомоги від ЄС. План України включає 69 реформ та 10 інвестиційних маркерів, поділених на 146 якісних та кількісних індикаторів.

Деякі індикатори Україна вже імплементувала, зокрема, у лютому 2024 року Міністерство фінансів України схвалило Стратегічний план цифровізації Державної митної служби.

Нагадаємо

Зустрічі МВФ та Світового банку цього тижня мають на меті обговорити розблокування заморожених російських активів для підтримки опору України та її довгострокового відновлення.

Крісталіну Георгієву обрали на посаду директора-розпорядника МВФ на другий термін13.04.24, 16:34 • [views_0]

Ірина Колеснік

Економіка