lideri-g7-pidpisali-deklaratsiyu-schodo-dovgostrokovikh-bezpekovikh-garantiy-dlya-ukrayini

Лідери G7 підписали декларацію щодо довгострокових безпекових гарантій для України

 • 512012 переглядiв

КИЇВ. 12 липня. УНН. Країни G7 підписали спільну декларацію щодо надання довгострокових гарантій безпеки Україні, і запросили інші держави приєднатися до зобов'язань. Про це оголосив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда у Вільнюсі, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Я радий, що сьогодні можу оголосити спільну декларацію про підтримку України", - оголосив Кісіда.

Деталі

За його словами, на саміті G7 у Хіросімі цього року шляхом обговорень з широким спектром запрошених країн, лідери погодилися, що односторонні спроби змінити статус-кво силою чи примусом є "неприйнятними" в будь-якій точці світу. Вони також погодилися захистити вільний і відкритий міжнародний порядок, заснований на верховенстві права, підкреслив прем'єр.

"Я вважаю, що це справді важливо, що ми, лідери G7, і президент України Володимир Зеленський знову зібралися сьогодні. Надалі ця декларація буде відкрита для будь-якої країни, яка поділяє намір підтримати Україну. Я сподіваюся, що багато країн вирішать приєднатися. G7 продовжить підтримувати Україну, і солідарність ніколи не послабиться", - наголосив Кісіда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Декларація G7 має стати першим юридичним документом щодо гарантій безпеки – Зеленський

Як відзначив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у Telegram, декларація є "важливим кроком" до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави.

"Погоджена Декларація - це великий результат, якому передувала багатомісячна щоденна робота нашої команди на рівні радників з питань національної безпеки США, Великої Британії, Франції та Німеччини, а також в комунікації з іншими партнерами. Вважаю цей результат важливою перемогою України на шляху до НАТО", - заявив він.

Єрмак пояснив, що ключова теза Декларації - підтвердження факту, що безпека України є складовою безпеки Євроатлантичного регіону. Її підкріплює згадка про майбутнє членство України в НАТО, додав він. За словами керівника Офісу, вона включає у себе наступні компоненти:

  • Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу.
  • Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. Всі ці принципи були закладені в концепції Kyiv Security Compact групи Расмуссена-Єрмака.
  • Підтримка у притягненні рф до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права.
  • Подальша підтримка демократичного розвитку України.

"Важливо, щоб до саміту НАТО у Вашингтоні 2024 року ми перемогли у війні у підписали гарантії безпеки для нашої держави. Вони діятимуть до моменту вступу в НАТО", - підсумував Єрмак.

Нагадаємо

"Група семи" підготувала "історичне" рішення для гарантування довгострокової безпеки України.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У МХП стартували жнива

     • 872586 переглядiв