kuleba-pro-virishalniy-moment-dlya-skhidnogo-partnerstva-abo-viyde-na-noviy-vitok-rozvitku-abo-pomre

Кулеба про “вирішальний момент” для Східного партнерства: або вийде на новий виток розвитку, або помре

 • 26142 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Наразі настав вирішальний момент в історії Східного партнерства (до нього входять Україна, Молдова, Білорусь, Грузія, Вірменія та Азербайджан), вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Про це він сказав журналістам після прибуття на саміт глав МЗС ЄС та формату СхП, передає кореспондент УНН.

Цитата

“У нас як раз вирішальний момент в історії існування Східного партнерства, і або за результатами цього ювілейного саміту Східне партнерство вийде на новий виток розвитку, або відбудеться те що ви сказали (СхП “помре” – ред.). Він залишиться, безумовно, як формат, але буде все складніше пов’язувати з ним якісь конкретні надії та прагматичні очікування”, - сказав міністр.

Деталі

Зі слів Кулеби, Україна разом з європейськими партнерами працює над позитивним сценарієм розвитку подій.

“Україна наполягала і буде наполягати, що Східне партнерство доповнює двосторонній трек інтеграції України до ЄС, а не становить альтернативу для цього треку”, - наголосив міністр.

На його думку, новий етап залежить від того, наскільки амбітною буде декларація Східного партнерства.

“Ми хочемо, щоб, по-перше, Європейський союз продемонстрував, чітко задекларував свою амбіціющодо розвитку відносин з учасниками Східного партнерства, тобто куди ми рухаємось. Друге – щоб Європейський союз визнав Асоційоване тріо України, Грузії та Молдови, і повноцінне застосування до цих країн принципу “більше за більше” – чим більше ми робимо, тим на більше можемо розраховувати”, - зауважив Кулеба.

“І третє, і, з точки зору стратегії, найголовніше – ми хочемо щоб країни Європейського союзу не дивились на нас, Україну, Молдову Грузію, і на розвиток відносин з нами через призму їхнього бачення Росії і російської політики”, - додав він.

Нагадаємо

Сьогодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув з візитом до Брюсселя, де очільник зовнішньополітичного відомства проведе окрему зустріч із колегами з Німеччини та Франції. Сторони обговорять активізацію Нормандського формату.

Також міністр візьме участь у засіданні голів МЗС ЄС та Східного партнерства.

Раніше відбувся візит Кулеби до штаб-квартири НАТО, де дипломат зустрівся з Генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В Україні з початку року поліомієліт виявили вже у 20 дітей

     • 29849 переглядiв

    На кордоні України не фіксують груп мігрантів з Білорусі – ДПСУ

     • 14558 переглядiв

    Грип та ГРВІ у Києві: за тиждень госпіталізували понад 2,3 тис. людей

     • 16407 переглядiв