kozhen-maie-pravo-na-profesiinu-pravnychu-dopomohu-lubinets-vidreahuvav-na-zaiavy-volynskoho-ottsk

“Кожен має право на професійну правничу допомогу”: Лубінець відреагував на заяви Волинського ОТЦК

 • 31814 переглядiв

Омбудсмен відреагував на заяви Волинського ОТЦК про втручання адвокатів у процеси мобілізації. Лубінець наголосив, що згідно з Конституцією, кожен має право на професійну правничу допомогу, навіть в умовах воєнного стану.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на заяви Волинського ОТЦК та СП, у якому заявляли, що адвокати не повинні втручатися у процеси мобілізації, наголосивши, що згідно зі статтею 59 Конституції України, кожен має право на професійну правничу допомогу, а обмеження такого конституційного права є недопустимим, передає УНН.

Деталі

Як заявив Лубінець, нещодавно у Волинському обласному ТЦК та СП прокоментували сюжет одного з волинських телеканалів щодо втручання адвокатів у процеси мобілізації та медичних оглядів, заявивши, що такі процедури мають специфічний характер і потребують знання спеціалізованих аспектів, якими володіють лише уповноважені особи та фахівці, а також додали, що втручання сторонніх осіб, зокрема адвокатів, може порушити об’єктивність і незалежність процесів мобілізації та медичного огляду, що є критично важливими для національної безпеки.

Моє представництво у Волинській області прокоментувало дану ситуацію, нагадавши, що згідно зі статтею 59 Конституції України кожен має право на професійну правничу допомогу. Ніхто в Україні не може бути позбавлений такого права, навіть в умовах воєнного стану. Юлія Спас, моя представниця у Волинській області, скерувала відповідний лист до Волинського обласного ТЦК та СП з метою розʼяснення та недопущення порушень прав громадян

- зазначив Лубінець.

Також на дану ситуацію відреагував заступник голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Ігор Колесников, зазначивши, що позиція ТЦК не витримує жодної критики, а також може містити ознаки злочину, передбаченого статтею 397 ККУ – втручання в діяльність захисника чи представника особи.

Згідно зі статтею 59 Конституції України, кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав, в тому числі й військовозобовʼязані. Обмеження такого конституційного права є недопустимим відповідно до частини 2 статті 64 Конституції України

- додав Лубінець.

Нагадаємо

Волинський обласний Терцентр комплектування і соцпідтримки (ТЦК) почав надсилати поштою повістки резервістам і військовозобов’язаним.

Павло Башинський

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі