ukenru
korol-niderlandiv-priviv-do-prisyagi-novu-pravlyachu-koalitsiyu-chetvertu-za-rakhunkom

Король Нідерландів привів до присяги нову правлячу коаліцію, четверту за рахунком

 • 12540 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у понеділок приступив до четвертого терміну, очоливши коаліцію, яка вступила на посаду на тлі загальнонаціонального карантину через коронавірус і політичних проблем, починаючи від зміни клімату та дефіциту житла до майбутнього сільського господарства. Про це пише УНН з посиланням на Associated Press.

Деталі

Король Віллем-Олександр офіційно прийняв присягу нового уряду на соціально-дистанційній церемонії в бальній залі палацу Нордейнде в Гаазі.

Церемонія відбулася після рекордного процесу формування коаліції після загальних виборів 17 березня, який підкреслив глибокі розбіжності в розколотому політичному суспільстві Нідерландів.

54-річний Рютте вже очолив три коаліції і тепер збирається стати прем’єр-міністром Нідерландів, який найдовше працює.

Присяга нового уряду також відбулася майже через рік після того, як Рютте та весь його кабінет пішли у відставку, щоб взяти на себе політичну відповідальність за скандал, пов’язаний із національною податковою службою, яка помилково назвала шахраями тисячі батьків, які вимагали допомоги по догляду за дитиною.

Незважаючи на це, Рютте очолить коаліцію. Його четверта адміністрація складається з консервативної Народної партії за свободу і демократію Рютте, а також центристської, проєвропейської D66, правоцентристського Християнсько-демократичного заклику та центристського Християнського союзу. Разом вони очолюють вузьку більшість у 150-місній нижній палаті голландського парламенту, але є меншістю у верхній палаті.

Вперше в політичній історії Нідерландів половина міністрів Кабміну – жінки.

У політичному плані, опублікованому наприкінці минулого року, новий уряд окреслив плани скоротити податки, запропонувати майже безкоштовний догляд за дітьми для працюючих батьків, повернути гранти для студентів вищих навчальних закладів і план побудувати близько 100 000 нових будинків щороку.

Амбітний порядок денний коштуватиме мільярди цій країні, яка давно відома своєю фіскальною ощадністю.

Українські Національні Новини

Новини Світу