kolyshnii-hlava-katalonii-puchdemon-raptovo-povernuvsia-v-barselonu-shcho-vidomo

Колишній глава Каталонії Пучдемон раптово повернувся в Барселону: що відомо

 • 13417 переглядiв

Колишній глава Каталонії Карлес Пучдемон несподівано повернувся до Іспанії після 7 років вигнання. Він виступив перед прихильниками в Барселоні, після чого поліція розпочала операцію з його пошуку та арешту.

Каталонська поліція почала операцію з пошуку та арешту лідера каталонських сепаратистів Карлеса Пучдемона після того, як він уперше повернувся до Іспанії через сім років, проведених у добровільному вигнанні. Про це пише BBC, передає УНН.

Деталі

Після прибуття в країну Пучдемон виступив перед багатотисячним натовпом у Барселоні, а потім знову зник.

Незважаючи на те, що в 2017 році іспанський парламент ухвалив закон про амністію, помилувавши тих, хто був причетний до невдалого виступу за незалежність Каталонії, ордер на арешт Пучдемона відкликано не було.

Невідомо, як і коли він повернувся до Іспанії. 

На четвер у каталонському парламенті призначено процедуру приведення до посади нового президента регіону, що й спонукало Пучдемона повернутися.

Лівоцентрист Сальвадор Ілья стане першим несепаратистським лідером Каталонії за більш ніж десять років, після того як партія, що виступає за незалежність, не зуміла отримати більшість голосів на виборах у травні минулого року.

Моссос д'Ескуадра - каталонська поліція - встановила блокпости в самій Барселоні та на виїздах із міста в рамках операції Jaula - "клітка" - з метою знайти Карлеса Пучдемона, якого вранці бачили, як він виїжджає з мітингу на автомобілі.

Пучдемон залишив Іспанію після того, як проти нього було висунуто звинувачення, пов'язані з невдалою спробою проголошення незалежності Каталонії 2017 року.

Тоді лідери Каталонії, які виступають за незалежність, включно з Пучдемоном, організували референдум, який був визнаний незаконним конституційним судом Іспанії, а потім проголосили незалежність регіону.

Восени росія та Китай можуть перейти на бартер у торгівлі через західні санкції - Reuters08.08.24, 13:56

Незабаром після цього Мадрид запровадив у регіоні пряме правління, а Пучдемон втік до Бельгії, де і проводив відтоді більшу частину часу.

У четвер вранці Пучдемон виступив перед сотнями прихильників, які зібралися біля будівлі каталонського парламенту в Барселоні, незадовго до очікуваного призначення нового глави каталонського уряду. Він сказав, що повернувся, "щоб нагадати вам, що ми все ще тут", і додав: "Проведення референдуму не є і ніколи не буде злочином".

Потім Пучдемон зник. Багато хто очікував, що він з'явиться в будівлі парламенту до 10 ранку за місцевим часом, але його ніде не було видно.

У Британії під охороною поліції пройшли демонстрації у відповідь на заворушення ультраправих08.08.24, 12:41

Згідно з повідомленнями, поліція використовувала сльозогінний газ для розгону прихильників Пучдемона, які зібралися біля будівлі парламенту. Ігнасіо Гарріга з національно-консервативної партії Vox, яка виступає проти незалежності Каталонії, заявив, що партія "зробить усе необхідне, щоб Пучдемон був заарештований".

BBC зазначає, що деякі іспанські коментатори дивуються з приводу того, що поліція не змогла заарештувати Пучдемона, хоча він оголосив про своє повернення до Каталонії ще на початку цього тижня.

У четвер регіональна поліція Каталонії заявила, що одного з її співробітників заарештовано за підозрою в тому, що він допоміг Пучдемону сховатися після виступу на мітингу в Барселоні. Як повідомляють іспанські ЗМІ, цьому співробітнику імовірно належить машина, на якій лідер каталонських сепаратистів покинув мітинг.

Популярні

Новини по темі