ukenru
khlibna-skhema-eksdirektoriv-trokh-dp-vikrili-na-masshtabnikh-rozkradannyakh-na-157-milyoniv

"Хлібна схема": ексдиректорів трьох ДП викрили на масштабних розкраданнях на 157 мільйонів

 • 17391 переглядiв

КИЇВ. 13 грудня. УНН. Дев’ятьох осіб викрили на розкраданні коштів державних хлібозаготівельних підприємств. Загалом вони вчинили дії задля заволодіння 157 млн грн. Їм повідомили про підозру, повідомляє УНН з посиланням на інформацію НАБУ та САП.

Цитата:

"Повідомлено про підозру у розкраданні 157 млн гривень бюджетних коштів 9 особам, серед яких колишні директори державних хлібозаготівельних підприємств", - повідомили у САП.

Деталі

10 грудня 2021 року їм повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст. 191 та ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Детективи НАБУ, як вказано, зафіксували шість епізодів ймовірно корупційної діяльності. Окрім того НАБУ зазначається, що учасники схеми позбавили ДП торгової марки за безцінь при тому, що її вартість, за результатами експертиз, становить 20 млн грн.

"Слідство встановило, що впродовж 2011-2017 років керівники трьох державних хлібозаготівельних підприємств із залученням пов'язаних приватних компаній спільно організували схему зі створення штучної заборгованості держкомпаній. Отримувані в незаконний спосіб кошти або права вимоги спрямовували через складний ланцюг перерахувань та переуступлень на підконтрольні їм компанії, в тому числі за кордоном", - розповіли у НАБУ.

Назв підприємств НАБУ і САП не вказують, але в судовому реєстрі міститься інформація про кримінальне провадження від травня 2018 року щодо ДП "Хлібна база №85", ДП "Ніжинський КХП", ДП "Новопокровський КХП".

Доповнення

У серпні цього року у київському аеропорту затримали керівника “Державної продовольчо-зернової корпорації України” Андрія Власенка, який підозрюється у тому, що завдав компанії збитки на понад 57 млн доларів.

Пізніше суд відправив під цілодобовий домашній арешт Андрія Власенка.

Акціонерне товариство “Державна продовольчо-зернова корпорація України” за останній час потрапило не в один корупційний скандал.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП