identyfikatsiia-analiz-metaliv-i-modeliuvannia-v-kndise-rozpovily-pro-doslidzhennia-vorozhykh-raket-ta-bpla

Ідентифікація, аналіз металів і моделювання – в КНДІСЕ розповіли про дослідження ворожих ракет та БПЛА

 • 58587 переглядiв

КНДІСЕ здійснює ідентифікацію та аналіз ворожих ракет і БПЛА. Експерти використовують сучасні технології для встановлення типу зброї та збору доказів російських злочинів.

Для того, щоб доказова база російських злочинів проти України була повноцінною та не викликала жодних сумнівів, фахівцям доводиться проводити значну кількість складних та багатоступеневих експертиз типів зброї, яку ворог застосовує проти України. Які саме дослідження є першочерговими, які сучасні технології використовують українські фахівці, і за якими первинними ознаками можна встановити тип ворожої зброї – розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін в коментарі УНН.

Деталі

Залежно від конкретних питань, які винесено на вирішення експертами, проводяться виявлення основних характеристик зброї, аналіз металів та матеріалів з яких вона виготовлена, порівняння  з попередніми зразками, за можливості – реконструкція  та інші завдання. Наприклад, використання комп'ютерного моделювання для аналізу траєкторії польоту, можливих місць запуску та характеристик вибуху. Крім того, виявлення серійних номерів, маркувань та інших ідентифікаційних знаків збереженої мікроелектроніки дозволяє проводити ідентифікацію виробників такої продукції

- розповів Рувін.

Директор КНДІСЕ підкреслив, що іноді здійснити попередню ідентифікацію та встановити тип застосованої ворогом зброї вдається навіть на основі первинного аналізу зовнішнього вигляду частин та уламків.

"Це можливо за умови збереження маркувань. Повністю збережене маркування дає інформацію про назву зброї, завод виробництва, контрольний номер ракети та рік випуску. Частина маркування – про якусь складову відповідно", - зазначив Рувін.

Додав, що за фактом кожної атаки на місця подій, де є руйнування та постраждалі, прибувають оперативні служби та правоохоронні органи. Спеціалісти Інституту також можуть залучатися до роботи з метою надання експертної допомоги, фіксації всіх обставин, фотодокументування та збору частин та уламків зброї, інших матеріальних доказів.

У випадку значних руйнувань нерухомого майна, як це було під час останньої масованої ракетної атаки по столиці  8 липня 2024 року, на місці подій частини та уламки потрібно відібрати серед маси інших залишків зруйнованих будівель, транспортних засобів і т.д. Людині, котра володіє спеціальними знаннями та має значний досвід роботи, легше забезпечити відповідні процеси. Тут уже привернути увагу і виокремити потрібне може допомогти і специфічний колір частин та уламків, певні технічні характеристики, особливості конструкції тощо

- підсумував директор КНДІСЕ.

Бачимо намагання покращити технічні характеристики – Олександр Рувін про результати останніх досліджень ворожої зброї25.07.24, 13:29

Популярні

Новини по темі

Відключення світла у суботу не планують - Укренерго

 • 14334 переглядiв