ukenru
hetmantsev-khoche-bilshe-podatkiv-vid-biznesu-yak-velyke-ale-durne-dytia-vysnazhenoi-materi-yake-niiak-ne-napietsia-moloka-pidpryiemytsia

Гетманцев хоче більше податків від бізнесу, як велике, але дурне дитя виснаженої матері, яке ніяк не нап’ється молока - підприємиця

 • 383180 переглядiв

Компанії, які справно сплачують податки, все одно зіштовхуються з фіскальним тиском

Бізнес в Україні вже давно скаржиться на те, що зіштовхується із тиском з боку податкової, який унеможливлює нормальну роботу. Однією з тих, хто не боїться прямо говорити про проблеми, які створюють податківці і голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВР Данило Гетманцев, є волонтерка, засновниця креативної агенції ARENA CS, членкиня Борду Young Business Club Яна Матвійчук.

УНН розпитав у Яни Матвійчук, чому вона вважає податкову термітником, з якими проблемами зіштовхуються підприємці в Україні та які наслідки для економіки матиме податкова політика Гетманцева в майбутньому.

-          Ви ведете бізнес в Україні. Розкажіть, будь ласка, з якими проблемами, пов’язаними з податковою, ви зіштовхувались?

Почну з того, що податкова система в Україні дуже складна. Аби чесно і правильно сплачувати податки – треба мати цілий штат бухгалтерів. Але навіть досвідчені бухгалтери не завжди можуть допомогти у такому питанні як, наприклад, блокування податкових накладних. Це одне з найболючіших питань, оскільки, воно безпосередньо затримує або й паралізує нашу роботу.

Окрім того, дуже складно працювати в умовах, коли моя компанія справно платить податки, але на іншому боці сидять тисячі податківців і постійно шукають, до чого підкопатися. Такий надмірний контроль і прискіпливість обумовлені тим, що податкова створює безліч операцій з контролю, щоб хоча б якось виправдати ту кількість людей, які у цій податковій працюють.

Також, нам постійно доводиться слідкувати за оновленнями і змінами у податковому законодавстві. Гетманцев регулярно вигадує як би ще "скубати гусаків". Податкове законодавство заплутане, ніби, стара китайська новорічна гірлянда, яку Гетманцев не намагається розплутати – він її розриває і хоче, щоб вона працювала. До того ж, Гетманцеву ніхто не забороняє це робити. Громадянське ж суспільство ніяк не може зняти його із займаної посади, хоча про це мова йде вже дуже давно.

Моя компанія ARENA CS у 2023 році сплатила понад 40 млн грн податків. На щастя, серйозних проблем з податковою у нас не виникає, але це можливо лише тому, що цілий відділ бухгалтерів відповідають за сплату податків та вчасно її проводять. На мою думку, тільки так можна вести бізнес в Україні і не стати жертвою податкової. Але і ми не застраховані від податкових перевірок чи чогось подібного.

-          Чи відчувають зараз підприємці посилений тиск податкової з урахуванням блокувань податкових накладних і відновлення перевірок? Як із цим боротися?

Податкова зараз дуже сильно тисне на бізнес. І якщо середній та великий бізнес можуть собі дозволити бухгалтерів, які вирішують всі питання, які стосуються сплати податків, то малий бізнес розбирається з цим сам. Сучасна податкова політика Гетманцева заведе весь малий бізнес в Україні у прірву.

Тиск податкової помітний і у тому, що Гетманцев повернув ПДВ 20%, відновив податкові перевірки, РРО, виступає за скасування єдиного податку. Але ж війна ще не закінчилася! Бізнес в Україні і так перебуває на межі виживання, підприємці покидають країну, а податкова робить ще гірше. Уявіть, лише за 2023 рік  українці у Польщі відкрили 30 325 нових компаній. Я впевнена, що якби податкова полегшила тиск і зменшила податки – ці всі бізнеси могли би існувати в Україні. Так, можливо, вони би релокувалися у тилові регіони. Але все одно працювали б на економіку України, а не на економіку Польщі.

Якби всі ці 30 000 компаній працювали в Україні – тисячі українців залишилися б працювати тут. Станом на вересень 2023 року у Польщі кількість офіційно працевлаштованих українців складала 1,13 млн осіб. Це втрата для України. Наразі 10% українців, які виїхали через війну, не планують більше повертатися в Україну на постійне проживання, навіть за умови закінчення бойових дій.

Податкова своїми блокуванням накладних і поверненням перевірок буквально винищує українську націю. Люди не хочуть працювати в Україні, не бачать перспектив для розвитку. Як результат – покидають країну.

Теперішня податкова політика працює не на економічний розвиток, а на наповнення державної казни. Як ми розуміємо, якщо податкове навантаження зростає – значить збільшуються бюджетні діри. От тільки Гетманцев і його компанія не знайомі з теоріями економічного зростання, згідно з якими економічний розвиток можливий тільки за умови лібералізації податкової політики, дерегуляції, виведення держави з економіки, скорочення державного апарату та державних функцій.

Я вважаю, що через економічну політику Гетманцева тенденції до скорочення економіки і закриття бізнесів будуть прогресувати.

15.12.23, 10:56 • [views_0]

-          Ви активно займаєтесь волонтерством, чи відчуваєте, що наразі бізнес став менше донатити й допомагати військовим? На Вашу думку, чи не повʼязане це із тиском податкової?

Бізнес в Україні зараз значно страждає через війну, але попри це продовжує донатити та волонтерити. Насправді ж, це дуже складно. Якби спростили податкову систему і, наприклад, перевели бізнес на спрощену систему – сплату єдиного податку 5-10%, то зекономлені на адмініструванні складних податків гроші бізнес все одно віддав би на військо. І тут аргумент безумовний – бізнес, на відміну від корумпованих чиновників, добре розуміє, що треба підтримувати ЗСУ, добровольців, волонтерів, оскільки, падіння фронту – це повне падіння країни. Бізнес розуміє відповідальність за це і завдячує своїм існуванням всім, хто зараз наближає перемогу України.

На початку повномасштабного вторгнення наша команда безпосередньо стикалася з тим, що на митниці вимагали хабарі, довго проводили перевірки. Це та бюрократія, яку плекав Гетманцев ще до повномасштабного вторгнення. Він хотів більше податків, як велике, але дурне дитя худорлявої матері, яке ніяк не може насмоктатися молока, в той час як матір валиться з ніг. Суспільний розголос і росіяни під Києвом дещо послабили це навантаження, але нікуди воно не зникало. А зараз тільки посилюється.

-          Все частіше експерти говорять про те, що Гетманцев – сірий кардинал податкової і в ручному режимі керує нею. Чи згодні ви з цим твердженням?

Припускаю, що так і є. Не можу стверджувати, що Гетманцев приймає ключові рішення, але він точно має певну владу та вплив на податкову.

І, насправді, дуже складно довіряти людині, яка 8 років була помічником агента ФСБ Сівковича, який, до речі, зараз переховується у росії. Хіба Гетманцев не знав про зв’язки Сівковича з ФСБ? Не вірю. За 8 років навіть найнеуважніша людина щось би запідозрила.

-          Нещодавно в одному із блогів Ви писали про те, що податкова політика Гетманцева руйнівна для української економіки, а податкова – це термітник. Розкажіть, будь ласка, детальніше.

Для мене Україна зараз – це, як велика екосистема, у якій всі мають працювати на перемогу і знищення ворога. Але, як і в кожній природній екосистемі, ми маємо шкідників. От ці шкідники в Україні – це корупціонери та податківці. І якщо з корупціонерами боротися можна і є вірогідність, що вони постануть перед законом, то податківці чинять беззаконня у законному полі. І це вже складніше. Податківці, як терміти, прогризають дірки у економіці, у бізнесі і у кишенях звичайних українців. Десятки тисяч податківців не створюють гроші всередині країни, не сприяють економічному зростанню, а лише шкодять  і пожирають все наявне. Вони існують на наші з вами гроші. Це ресурс, який міг би піти, наприклад, на забезпечення військових. Але ним обжираються податківці-терміти.

06.03.24, 12:12 • [views_0]

-          Чому підприємці зараз відкрито не виступають проти руйнівної політики Гетманцева? Вони бояться ще більшого посилення тиску чи просто переходять працювати в тінь?

Підхід Гетманцева до податкової політики сильно гальмує українську економіку. Чиновники змінюються, у відставку йдуть топ-керівники різних державних ланок, але Гетманцев сидить на місці. Публічна критика та протести ФОПів ніяк не вплинули на нього. Тобто, хтось дуже зацікавлений у тому, щоб Гетманцев залишався на тому місці, де він зараз.

Мені здається, що не страх податкового тиску стримує людей від відкритого протистояння Гетманцеву – тут саме питання того, що це, як виявилося, марна трата часу. Гетманцев – чиєсь протеже і публічний осуд чи невдоволення зараз нічого не вирішують. Всі знають про Гетманцева і його податкові "витвори мистецтва", але аби це все зупинити – треба політична воля.

-          Як Ви вважаєте, які наслідки для української економіки матиме в подальшому така політика Гетманцева?

Податкова політика Гетманцева призведе до ще більшого занепаду економіки. Бізнес буде йти в тінь, закриватися, переїжджати в європейські країни.  Мета політики українських податківців – контроль, а не зростання економіки. А Україні сьогодні необхідне економічне зростання і податкова політика має бути стимулюючою для відкриття більшої кількості бізнесів саме в Україні. Більше бізнесів – більше податків і більше ресурсів на оборону. А сьогодні економічна політика українських чиновників спрямована на знищення економіки.

08.03.24, 14:44 • [views_0]