ukenru
gorilchaniy-etiket-pro-podachu-temperaturu-vzhivannya-i-zakuski-do-gorilki

"Горілчаний етикет": про подачу, температуру вживання і закуски до горілки

 • 243624 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. У всі часи горілка є невід'ємним атрибутом святкових столів у слов'ян. Напій має багатовікову історію, і його популярність з плином часу аж ніяк не втрачається. За довгі роки існування алкогольного напою сформувалася особлива культура його вживання. Як правильно пити горілку з метою отримати смакову і естетичну насолоду від процесу, читайте в матеріалі УНН.

Трохи історії

Слово "wodka" вперше вжили в письмовому вигляді у Королівстві Польському близько 1405 року. У російських документах "горілка" як алкогольний напій згадується з 1431 року. До XIX століття горілка виготовлялася шляхом дистиляції. І лише в кінці століття виробники застосували технологію, яку ми знаємо по сьогодні: розчинення спирту-ректифікату у виправленій воді до нормованої концентрації.

За першість у створенні горілки здавна змагаються поляки і росіяни. Більшість експертів сходяться на думці, що на територію Польщі технологія дистиляції спирту вперше потрапила в XIV столітті зі Священної Римської Імперії. Щодо російських земель експерти не зовсім однозначні. На думку радянського історика-скандінавіста Вільяма Похльобкіна, перші винокурні (потужності з виробництва спирту та горілки з хлібних злаків або картоплі - ред.) виникли на базі російських монастирів у кінці 70-х років XV століття. Історик-етнограф Ігор Прижков вважав, що російська горілка як алкоголь для внутрішнього вживання з'явилася лише в XVI столітті.

Так чи інакше, але горілка дійсно має багатовікову історію. А в переліку поціновувачів напою такі відомі прізвища, як Булгаков, Капоте, Байрон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорна горілка підкорила українського споживача

Так, наприклад, американський письменник Трумен Капоте (знаменитий своєю новелою "Сніданок у Тіффані") любив пити "викрутку". Це - популярний коктейль, до складу якого входить горілка і сік. Дані з відкритих джерел свідчать про те, що Капоте не відмовляв собі в міцному алкоголі навіть під час сніданку.

Ще один поціновувач горілки - російський імператор Петро І. Він вважав за краще горілку "Гданьську".

У переліку поціновувачів напою також англійський поет-романтик Джордж Байрон і російський письменник Михайло Булгаков. Байрон любив виноградну горілку, а Булгаков - анісову.

Горілка і вживання напою в наші дні

Правильне вживання горілки починається з її вибору. Неякісна горілка не тільки не принесе задоволення в процесі пиття, але і може завдати серйозної шкоди організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікеро-горілчаний завод PRIME розповів секрет високоякісної української горілки

Сервірування

Подавати горілку до столу рекомендується в графині. Попередньо його, як і чарки, можна охолодити. Чарки для горілки називаються "стопки" і вміщають в себе близько 50 грам. Найчастіше "стопки" виготовляють зі скла, рідше зустрічаються горілчані чарки з олова або срібла.

Температура

Багато хто вважає, що перед вживанням горілку варто покласти в морозилку. Подача напою в пляшці, покритій інеєм - це ефектно, але неправильно. Крижана горілка набуває деякої тягучості, але втрачає свої смакові якості. Краща температура подачі горілки - це 5 градусів для спекотної погоди і 10-12 градусів в зимову пору.

Закуски

Вживання горілки вимагає відповідного гастрономічного супроводу. Найкраще відчути смак доброї горілки можна в поєднанні з солонуватою або трохи кислою їжею.

З горілкою також відмінно поєднуються м'ясо, сало і рибні страви: оселедець, червона риба, балик, ікра. Винятком є баранина і відварна риба. Також не рекомендується подавати горілку з сиром та ковбасними виробами.

Українські Національні Новини

Суспільство