dtp-v-berezivtsi-nemaye-pidstav-trimati-sergiya-pilipenka-v-sizo-veteran-zsu-ta-advokat-masi-nayyem

ДТП в Березівці. Немає підстав тримати Сергія Пилипенка в СІЗО: ветеран ЗСУ та адвокат Масі Найєм

 • 781188 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. Якщо підозрюваний не намагається втекти чи чинити тиск на свідків, то у суду немає підстав обирати йому найсуворіший запобіжний захід у вигляді утримання в СІЗО. Таку думку в коментарі УНН висловив адвокат, громадський діяч та ветеран ЗСУ Масі Найєм, коментуючи ситуацію з ветераном ЗСУ та багатодітним батьком Сергієм Пилипенко, який під час керування спецтехнікою смертельно травмував 14-річну дівчинку у Березівці на Одещині.

Цитата

«Коли обирають запобіжний захід, його обирають з огляду на ризики. Які саме ризики? Що він (Сергій Пилипенко – прим. ред.) може тиснути на свідків, втекти, що може не приходити на слідчі дії, чи може приховувати докази? Якщо він не втікав, має хорошу характеристику, є дія і певна соціалізація – це означає, що він прив’язаний до певної точки. Тому всі ці умови мали б взятися до уваги», - вважає правозахисник та засновник юридичної компанії «Міллер».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДТП у Березівці. Суддя має зважати на всі обставини справи й на характеристику підсудного: Юрій Луценко про особу Сергія Пилипенка

«Думаю, що апеляція змінить йому запобіжний захід на домашній арешт, нехай буде цілодобовий. Якщо він нормальна людина – немає підстав тримати його в СІЗО», - підкреслив відомий український адвокат.

За його словами, під час встановлення міри відповідальності суд дивиться на склад злочину, його об’єктивну та суб’єктивну складові.

«Саме на підставі цих речей суд буде робити висновок. Тобто, фактично, він буде брати до уваги, як себе поводив водій після того, як збив (14-річну мешканку Березівки – прим. ред.), чи він намагався врятувати, чи він був на підпитку чи ні. І так – його позитивна характеристика, як ви кажете, теж буде впливати», - вважає правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Благаю лише одного – прийняти руку допомоги»: водій трактора, що збив дитину, звернувся до її батьків

Порівнюючи ситуацію навколо Сергія Пилипенка та справу голови Макарівського райсуду Київщини Олексія Тандира, Масі Найєм поділився думкою про те, що у другій справі міра покарання має бути більшою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя Тандир був п’яний, коли на смерть збив нацгвардійця – ДБР

«Я не був у матеріалах справи, але це обтяжуюча обставина - те, що він був напідпитку. І я не пам’ятаю – чесно, не вивчав, чи він втікав, чи ні – однак якщо він вчиняв якісь дії, які були направлені на те, щоб уникнути покарання – то це, власне, теж обтяжуючі обставини. Тому ці дві історії не можна порівнювати», - зазначив громадський діяч, на думку котрого «міра покарання (для Сергія Пилипенка – прим. ред.) має бути меншою».

Нагадаємо

23 червня, у місті Березівка унаслідок дорожньо-транспортної пригоди загинула 14-річна дівчинка. У лікарні вона померла від отриманих травм. Водія трактору, Сергія Пилипенка, перевірили на стан сп’яніння – він був тверезий. Наразі він перебуває у СІЗО. Слідчі обласної поліції повідомили йому про підозру у порушенні правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинили смерть. Дружина Пилипинка оприлюднила його листа, в якому він просить родину дівчинки прийняти допомогу, яку готові надати його родичі. З листа також стало відомо, що Пилипенко є багатодітним батьком та служив на фронті.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Зеленський натякнув, що поїде на саміт НАТО

     • 406047 переглядiв