dopomohly-maizhe-tysiachi-ukhyliantiv-na-odeshchyni-vykryly-masshtabnu-skhemu-z-nezakonnoho-perepravlennia-cholovikiv-za-kordon

Допомогли майже тисячі ухилянтів: на Одещині викрили масштабну схему з незаконного переправлення чоловіків за кордон

 • 18498 переглядiв

Правоохоронці викрили схему організації незаконного виїзду чоловіків призовного віку за кордон через судові рішення. У справі шестеро підозрюваних, включаючи суддю, адвоката та працівників суду.

Правоохоронці викрили масштабну схему з організації незаконного виїзду чоловіків призовного віку за межі країни та уникнення ними мобілізації. У справі вже шестеро підорюваних. Про це пише УНН з посиланням на Національне антикорупційне бюро України. 

Деталі 

За даними слідства, схема передбачала видачу судових рішень щодо встановлення місця проживання неповнолітньої дитини із батьком, аби він використовував таке рішення як підставу для виїзду з нею за кордон.

Зазначається, що клієнтів шукали у групах в соціальних мережах, а вартість кожного судового рішення становила від 1500 до 3500 доларів США.

Детективи встановили, що протягом 2022-2023 років в одному з районних судів Одещини ухвалили понад 1000 подібних рішень. При цьому мали місце випадки виїзду чоловіків за кордон без супроводу дитини, визначення місця проживання дитини на тимчасово окупованій території, підробки процесуальних документів від позивачів та втручання у систему автоматизованого розподілу судових справ

- додають в бюро. 

Щомісяця заробляли на ухилянтах до 150 тисяч доларів: на Тернопільщині ліквідувала корупційну схему в районному ТЦК24.07.24, 17:43

Правоохоронці нагадали, що в січні задокументовано передачу одному із суддів неправомірної вигоди у розмірі 1500 доларів США за обіцянку ухвалити "потрібне" рішення. Йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України.

30 липня цьому судді повідомили про нову підозру (ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 332 КК України). Крім того, про підозру повідомили ще п’ятьом особам:

  • адвокату (ч. 3 ст. 369, ч. 3 ст. 332 КК України);
  • помічнику адвоката (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 332 КК України);
  • фізичній особі - посереднику (ч. 3 ст. 369, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 369  КК України);
  • секретарю судового засідання (ч. 3 ст. 369 КК України);
  • консультанту суду, який відповідав за розподіл справ (ч. 2 ст. 376-1 КК України).

Вживаються заходи для встановлення інших можливих учасників злочину

- підсумовують в НАБУ.

Нагадаємо

В Одеській області затримали посадовця ДМС, який намагався організувати незаконне переправлення військовозобов'язаних до Молдови. За свої послуги він вимагав 10 тис. доларів з кожного клієнта.

Популярні

Новини по темі