detektyvy-nabu-ihnoruvaly-dopyt-svidkiv-zakhystu-u-spravi-eksministra-solskoho-advokaty-zvernulysia-u-vaks

Детективи НАБУ ігнорували допит свідків захисту у справі ексміністра Сольського - адвокати звернулися у ВАКС

 • 112044 переглядiв

Адвокати ексміністра Сольського звернулися до ВАКС через ігнорування НАБУ допиту свідків захисту. Справа триває 5 років, НАБУ звинувачує Сольського у сприянні приватизації земель АТОвцями.

Адвокати у справі ексміністра Миколи Сольського поскаржилися у суд на детективів НАБУ, які, на їх переконання, ігнорували допит свідків сторони захисту. Про це йдеться у судових рішеннях, пише УНН.

Вищий антикорупційний суд постановив відкрити провадження за скаргою адвокатів  і призначив його розгляд на 5 серпня. Однак одразу після звернення адвокатів до суду детективи НАБУ все ж розглянули клопотання про допит свідків сторони захисту.  

Додамо, що це не єдині маніпуляції детективів НАБУ у цій справі. 

Раніше антикорупціонери намагалися "злити" та анулювати експертизу, яку самі ж і замовили, і яка, вочевидь, мала свідчити про невинуватість Сольського.

Нагадаємо, слідство у справі триває вже 5 років, розумні терміни вичерпані, але НАБУ продовжує "тяганину" і планує тепер допит більше тисячі АТОвців, більшість з яких захищає країну на фронті.  

АТОвці своєю чергою обурені діями НАБУ

Як раніше повідомлялось, НАБУ звинуватило ексміністра Миколу Сольського  у тому, що він вісім років тому сприяв ветеранам АТО у приватизації земельних ділянок у Сумській області. На думку детективів, ці землі були у користуванні Національної аграрної академії (НААН) і не могли бути приватизованими. 

Проте версію детективів спростував Верховний суд, який постановив відсутність прав НААН на ці землі, а також експерти, які дослідили історичну хронологію цих земель аж з 50-років минулого століття і також наголосили, що ці землі ніяк не могли потрапити в земельний банк НААН. 

Ймовірно, довгий час НААН міг користуватися землею, яку самозахопив і вважав її своєю. Про це свідчать зокрема матеріали деяких кримінальних проваджень, де співробітники НААН звинувачувалися у самозахопленні інкримінованих Сольському та ветеранам АТО земель. Ці землі НААН здавав у приховану оренду фермерам для вирощування їх врожаїв, хоча це прямо заборонено робити

Тож наразі головна інтрига справи НАБУ проти ексміністра Сольського - чи зможуть детективи довести своє припущення, що землі дійсно перебували у користуванні НААН. Якщо не зможуть, а вірогідність велика  - ексміністр буде виправданий.  Як, до речі, був виправданий і ексміністр Володимир Омелян. Його детективи звинувачували у зниженні портових зборів, що начебто призвело до втрат бюджету. Проте всі аргументи НАБУ, навіть ті, які були оголошені публічно - виявилися нікчемними у Вищому антикорупційному суді і не мали причино- наслідкового звʼязку.  Всі три інстанції суду постановили невинуватість Омеляна. Втім, детективи та прокурори САП, які мали наглядати за законністю дій детективів НАБУ - так і не принесли публічних вибачень ексміністру

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    На Дніпропетровщині збили ворожий "шахед"

     • 12462 переглядiв