ukenru
denisova-rozpovila-novi-detali-pro-zatrimannya-v-polschi-igorya-mazura

Денісова розповіла нові деталі про затримання в Польщі Ігоря Мазура

 • 24328 переглядiв

КИЇВ.11 листопада. УНН. Затримання українського добровольця Ігоря Мазура у Польщі відбулося не на підставі встановлення червоної картки Інтерполу, а шляхом пред’явлення циркулярного повідомлення, розповсюдження якого було обмежено певними країнами, що свідчить про зловживання Росією Статутом Інтерполу. Про це повідомила на своєму Telegram-каналі Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає УНН.

"Щойно зустрілась з дружиною співробітника Секретаріату Уповноваженого з прав людини Ігоря Мазура, якого було затримано 9 листопада в Польщі на КПП "Ягодин-Дорогуськ", - написала Денісова.

Вона повідомила, що разом з дружиною затриманого обговорила питання щодо захисту та повернення його на Батьківщину.

"Також під час зустрічі поспілкувалася телефоном з Ігорем та Генеральним консулом України в Любліні Василем Павленком про подальші спільні дії. Затримання Ігоря Мазура відбулося не на підставі встановлення червоної картки, як це робиться зазвичай у практиці співпраці з Інтерполом, а шляхом пред’явлення циркулярного повідомлення, розповсюдження якого було обмежено певними країнами, що свідчить про зловживання Росією Статутом Інтерполу та неправомірне використання Організації як інструменту гібридної війни для політично вмотивованих переслідувань українців", - розповіла омбудсмен.

З її слів, через це вона "звернулась до Уповноваженого з громадянських прав Республіки Польща пана Адама Боднара з наполегливим проханням надати правову оцінку неправомірним діям щодо політично мотивованого затримання українського громадянина та вжити відповідних заходів для його захисту".

Крім того, Денісова розповіла, що поінформувала дружину Мазура про те, що Міністр юстиції України Денис Малюська особисто опікується і відпрацьовує механізм захисту, аби не допустити екстрадиції нашого співвітчизника в РФ.

Як повідомляв УНН, 9 листопада у Польщі затримали заступника командира УНСО, добровольця Ігоря Мазура.

Віце-спікер Сейму Польщі Малґожата Ґошєвська запевнила, що затримання активіста і ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура в Польщі є “виключно технічним” кроком і гарантує невинність затриманого.

Ігор Мазур активіст та учасник Революції Гідності, в 2014-ому році був керівником “Правого сектору” В Київській області та начальником штабу 24-ої сотні Самооборони Майдану.

З травня 2014-ого воював в зоні проведення АТО в добровольчому батальйоні, в 2015-ому році долучився до лав ЗСУ. Після демобілізації продовжив активну громадську діяльність, став головою партії УНА-УНСО та заступником головного командира УНСО.

Крім того Ігор Мазур є головним спеціалістом Офісу Уповноваженої ВРУ з прав людини, помічником народного депутата України та має державні нагороди, отримані за участь у захисті незалежності та суверенітету України.

Українські Національні Новини

Політика