ukenru
chi-mozhlivi-viyalovi-vidklyuchennya-elektroenergiyi-vitrenko-spodivayetsya-scho-ni

Чи можливі віялові відключення електроенергії? Вітренко сподівається, що ні

 • 13453 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. Виконувач обов'язків міністра енергетики України Юрій Вітренко в інтерв'ю DW вказав на дефіцит електроенергії на ринку, висловивши водночас сподівання, що найближчим часом віялових відключень не буде, повідомляє УНН.

"Зараз у нас є дефіцит електроенергії на ринку", - зазначив Вітренко.

За його словами, це пов'язано з низьким виробітком енергії на сонячних та вітрових електростанціях через погодні умови.

"У нас не вистачає вугілля на складах і з наступного понеділка ми включаємо газомазутні блоки, тому що спостерігається дефіцит електроенергії", - продовжив Вітренко.

Брак вугілля на складах він пояснив тим, що останній квартал минулого року теплові електростанції працювали на піку потужностей, оскільки на ремонтах перебували блоки атомних електростанцій. За його словами, дефіцит електроенергії становить тисячі мегават, який планують покрити за рахунок включення газомазутних блоків.

"Я сподіваюся, що ми пройдемо наступний тиждень без блекаутів, (...) не буде віялових відключень електроенергії", - сказав Вітренко. Він додав, що Україна має стати частиною великої європейської енергосистеми, щоб такі ситуації не повторювалися в майбутньому.

Раніше, в мережі з’явився лист нібито від голови правління "Укренерго" до в.о. міністра енергетики Юрія Вітренко. Цим листом "Укренерго" просить міністерство погодити план віяльних відключень електроенергії. В листі "Укренерго" в тому числі визнає, що на складах недостає вугілля для того, щоби підтримувати генерацію у період морозів

В самому «Укренерго» запевнили, що відключень чи обмеження потужностей не планують.

Водночас, за даними "Укренерго", на складах ТЕС та ТЕЦ запаси вугілля станом на 14 січня дорівнюють 688 тис. т при мінімально необхідних 900 тис. т, включення в роботу додаткових енергоблоків теплових електростанцій може бути здійснено на резервному паливі (газ, мазут). Однак, запевнили, що на тлі очікуваного збільшення обсягів споживання електроенергії чере морози, яке в пікові години доби може зростати на величину до 3000 МВт і загалом сягати 25 000 тис. МВт, мають низку заходів для балансування енергосистеми та покриття додаткового навантаження.

Між тим, у Раді національної безпеки та оборони провели нараду на якій обговорили питання виходу з ситуації, що склалася через відсутність вугілля на складах. 

Додамо, що загроза блекауту виникла на тлі зростання тарифів на газ, ситуацію з якими вже кілька днів намагається врегулювати влада, а також з відміною пільгового тарифу на електроенергію, а саме з 1 січня 2021 року була скасована пільгова ціна на електроенергію для населення — тепер її вартість становить 1,68 грн за 1 кВт-год.

Українські Національні Новини

Економіка