chekhiia-proponuie-obmezhyty-poizdky-rosiiskykh-dyplomativ-tilky-krainoiu-perebuvannia

Чехія пропонує обмежити поїздки російських дипломатів по ЄС - ЗМІ

 • 6734 переглядiв

Чехія поширила документ з ідеями обмежити можливість переміщення дипломатів із рф територією ЄС

У Європейському союзі обговорюють пропозицію Чехії обмежити пересування російських дипломатів шляхом видачі віз, що дають змогу пересуватися тільки всередині країни перебування, з огляду на скаргу Праги про те, що потенційні шпигуни уникають моніторингу в Шенгенській зоні. Про це пише The Financial Times (FT), передає УНН.

Деталі

Минулого тижня Прага поширила документ з ідеями щодо обмеження пересування російських дипломатів Шенгенською зоною з огляду на те, що після 24 лютого 2022 року, частина країн ЄС вислали сотні російських дипломатів, оголосивши їх агентами розвідки рф, інші ж - продовжують видавати візи, у зв'язку з чим, потенційні шпигуни вільно переміщаються безмежною зоною ЄС.

Наразі Чехія пропонує, щоб російські дипломати отримували візи та посвідки на проживання, які дають змогу подорожувати лише всередині країни перебування, а не рештою Шенгенської зони. Також Прагою внесено пропозицію, щоб ЄС приймав тільки біометричні паспорти, які складніше підробити або пов'язати з підробленими особами, пише FT.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські нафтові танкери не підпадають під санкції ЄС - дипломати

Особливе питання, як зазначає видання, стосується чиновників, які отримали візи Австрії для роботи в установах ООН у Відні, які потім можуть поїхати до Чехії. Австрійський уряд і комісія не відповіли на запит про коментарі, але за словами дипломата ЄС, на територію Чехії прибувають агенти [російської військової розвідки] гру та інших служб, оскільки в Шенгенській зоні дуже складно це контролювати.

Пропозицію обмежити поїздки російських дипломатів направлено Європейською комісією до європейських столиць минулого тижня. Також слід зауважити, що уряди країн ЄС досі обговорюють заборону на російські алмази та посилення заходів щодо забезпечення обмеження цін на російську нафту.

Нагадаємо

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель спільно з Єврокомісією вніс пропозиції щодо 12-го пакету санкцій проти рф.

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    До Києва прибув президент Євроради Шарль Мішель

     • 6088 переглядiв