ukenru
borotba-za-rinok-komu-vigidne-reyderske-zakhoplennya-ribnikh-pidpriyemstv-u-zaporizkiy-oblasti

Боротьба за ринок: кому вигідне рейдерське захоплення рибних підприємств у Запорізькій області

 • 369531 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. До тиску на великі рибні підприємства у Запорізькій області причетні посадові особи мережі магазинів “Егерзунд”. Так вважають у компаніях “Стінгрей” та “Альбакор”, які піддаються кримінальному переслідуванню з боку запорізького обласного прокурора Віктора Приходька, передає УНН.

Деталі

Приходько тисне на запорізьких бізнесменів кримінальною справою, що стосується конфлікту норвезької компанії-імпортера риби “Пелагія АС” та двох запорізьких рибних підприємств. Зазначимо, що компанії “Стінгрей” та “Альбакор” не мають відношення до конфлікту, однак також піддаються кримінальному переслідуванню.

“Пелагія АС” фактично є материнською компанією ТОВ “Егерзунд Сіфуд”, що керує мережею однойменних магазинів. За даними Youcontrol, 6,5% акцій “Егерзунд Сіфуд” належать компанії “Пелагія Україна”, яка на 76% належить “Пелагія АС”.

За словами представників “Стінгрей” та “Альбакор”, тиск з боку правоохоронців на компанії посилився, коли у Києві відкрили перший магазин торговельної марки Veladis, виробництвом продукції якої і займаються ці дві компанії. Магазин відкрився на столичних Позняках, неподалік від магазину “Егерзунд”, чим створив конкуренцію для останнього. Відтоді правоохоронці систематично проводять обшуки на підприємствах, влаштовують допити працівників компаній, а іноді співробітники навіть отримують погрози.

Зазначимо, що компанія "Пелагія АС" під час своєї діяльності вже допускала необґрунтовані звинувачення у вчинені кримінальних злочинів не тільки стосовно українських компаній, а й стосовно своїх працівників в Норвегії. Так, за матеріалами норвезьких ЗМІ, в червні 2020 року "Пелагія АС" звинуватила колишнього директора одного зі своїх заводів у крадіжці продукції на суму близько 400 тис. доларів. За результатом судового розгляду вказана особа була повністю виправдана та визнана невинуватою. Та навпаки, сама компанія "Пелагія АС" є фігурантом розслідування щодо незаконних дій при закупівлі риби на первинному ринку. Окрім того, й українські компанії, на які зараз чинять тиск правоохоронці, мають взаємні претензії до норвезького експортера на суму 5 млн доларів.

Втім, запорізькі правоохоронці не намагаються розібратися у суті конфлікту, а тероризують українські підприємства, які й без того борються із викликами війни в Україні. Ініціатором слідчих дій є прокурор області Віктор Приходько. Трудові колективи компаній навіть зверталися до Офісу Генпрокурора з проханням запобігти рейдерському захопленню підприємств, втім належної реакції так і не отримали.

Нагадаємо

Запорізький бізнес-союз вимагає звільнити прокурора Вікторам Приходька через те, що він виконує приватні замовлення та знищує місцевий бізнес. Водночас він стоїть осторонь таких резонансних справ як розкрадання гуманітарної допомоги топ-чиновниками області. 

Українські Національні Новини

Економіка