bellingcat-vypustyv-rozsliduvannia-pro-udar-rosiiskoiu-x-101-po-okhmatdytu-merezha-kh-maska-yoho-teper-markuie-yak-nebezpechnyi-kontent

Bellingcat випустив розслідування про удар російською X-101 по "Охматдиту". Мережа Х Маска його тепер маркує як небезпечний контент

 • 18903 переглядiв

Розслідування Bellingcat з використанням 3D-моделювання та експертного аналізу, яке доводить, що "Охматдит" в Україні було уражено російською крилатою ракетою Х-101, мережа Х маркує як небезпечний спам.

Аналіз доказів із відкритих джерел, а також думки профільних експертів вказують на те, що "Охматдит" вразила запущена росією крилата ракета Х-101. Це спростовує заяви проросійських джерел і діячів, які заперечували свою відповідальність і намагалися перекласти провину за інцидент на Україну. Про це УНН повідомляє з посиланням на розслідування Bellingcat.

Деталі

Після удару по дитячій лікарні кілька акаунтів у соціальних мережах, відомих розповсюдженням дезінформації, включно з акаунтом Міністерства закордонних справ росії, почали стверджувати, що ракета була американського виробництва і що її запуск був здійснений з українського зенітно-ракетного комплексу.

Однак аналіз, проведений Bellingcat з використанням кадрів із соціальних мереж, а також 3D-моделі ракети, вказує на те, що боєприпас являє собою російську крилату ракету Х-101. Аналіз відповідає думці експертів, включно з науковим співробітником-докторантом Університету Осло Фабіаном Гоффманом, що спеціалізується на ракетних технологіях.

Експерт з ядерної зброї та ракет з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї (Каліфорнія) Доктор Джеффрі Льюїс у своєму електронному листі Bellingcat також дійшов висновку, що на кадрах атаки, розміщених у соціальних мережах, можна побачити ракету Х-101.

росіяни вдарили по "Охматдиту" ракетою Х-101 – Єрмак08.07.24, 14:53

Bellingcat також перевірила альтернативну теорію, що з'явилася в інтернеті, про те, що ракета була американською AIM-120, але не знайшла жодних доказів цього.

Зазначається, що атака на госпіталь стала частиною масштабнішого російського ракетного обстрілу, який вразив цивільні цілі в інших місцях України, включно з містом Дніпро. За даними українських ВПС, атака почалася приблизно о 10:00 ранку за місцевим часом і включала щонайменше 36 ракет, включно з 13 крилатими ракетами Х-101. 

Аналіз відеозапису ракетного удару

Незадовго до полудня почали з'являтися повідомлення про вибух у дитячій лікарні "Охматдит". За цими повідомленнями послідували відеокадри в Telegram, на яких видно, як ракета потрапляє в лікарню.

На відео чітко зафіксована ракета, що вразила лікарню. Вона має низку особливостей, включно з наявністю в задній частині, вочевидь, реактивного двигуна, а також двох коротких крил близько середини ракети.

Це відмінні риси крилатої ракети Х-101, використовуваної виключно російськими збройними силами. Порівняння скріншота із зображенням ракети, що вразила лікарню, з 3D-рендерингом ракети Х-101 показує, що ці риси у них дійсно є.

Відеонакладення двох зображень вище також демонструє збіг характеристик і пропорцій 3D-моделі Х-101 і ракети, що вразила лікарню.

Залишки ракет

Після удару СБУ опублікувала три зображення, на яких, як стверджується, видно залишки боєприпасу, що вразив лікарню. Вони заявили, що попередні висновки вказують на те, що це була Х-101, що, мабуть, відповідає вищезгаданим відеокадрам.

Інше зображення, що показує жовту панель із цифрами "2983", схоже, відповідає тому, що в тому ж посібнику з ідентифікації описується як кришка двигуна Kh-101 (стор. 28, рис. 22). На контрольному зображенні з керівництва є ще один фрагмент, який дає повніший вигляд на серійний номер.

СБУ: є нові докази, які підтверджують, що росія ударила по "Охматдиту" ракетою Х-10109.07.24, 12:49

Повідомляється, що акаунт Telegram, ves.rf (ВЕСЪ.РФ), у якого понад 56 000 передплатників, зробив пост, у якому спробував виправдати росію за атаку. У пості стверджувалося, що ракета, яка вразила лікарню, була AIM-120. Водночас ves.rf також прикрив удар, заявивши, що дитяча лікарня знаходилася просто поруч із Державною авіаційною службою України. Це, здавалося б, підриває його більш ранні заяви про те, що це не російська ракета, яка вразила лікарню.

Проте Bellingcat створив другу 3D-модель, що представляє ракету AIM-120, щоб перевірити цю теорію. Під час порівняння цієї моделі із зображеннями ракети, що вразила госпіталь, були очевидні такі фактори, як невідповідність передніх стабілізаторів AIM-120. Крім того, носова частина AIM-120 набагато гостріша, ніж у ракети на відео удару по госпіталю. Можливо, найпомітнішим є відсутність будь-якого компонента на AIM-120, що відповідає реактивному двигуну, який видно в задній частині ракети на відео.

Додамо

Дане розслідування Bellingcat швидко поширилося в соцмережі Х Ілона Маска, однак користувачі помітили, що матеріал маркується як небезпечний або спам.

Засновник Bellingcat Еліот Гіггінс у Х поцікавився, для кого цей матеріал потенційно небезпечний: "Небезпечно для кого, путіна?", - написав він.

Нагадаємо

Понад 30 частин та фрагментів крилатої ракети Х-101, яка влучила в дитячу лікарню "Охматдит" у Києві, ідентифікували фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

За даними західної преси, росія в обхід санкцій продовжує купувати закуповувати західну мікроелектроніку для своїх ракет. Не в останню чергу завдяки цьому виробництво крилатих ракет Х-101, одна з яких влучила у дитячу лікарню "Охматдит", з початку повномасштабного вторгнення зросло у вісім разів.

В ООН заявили про "високу ймовірність" того, що в "Охматдит" влучила російська ракета 09.07.24, 16:28

Анна Мурашко

Війна

    Популярні

    Новини по темі