bayden-napolyagaye-schob-pislya-stoltenberga-golovoyu-nato-stala-ursula-fon-der-lyayen-zmi

Байден наполягає, щоб після Столтенберга головою НАТО стала Урсула фон дер Ляєн – ЗМІ

 • 478181 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Президент США Джо Байден наполягає на призначенні президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн наступним генеральним секретарем НАТО після того, як кандидатуру міністра оборони Британії Бена Воллеса заблокували, повідомляє The Telegraph із посиланням на свої джерела, пише УНН.

Деталі

Видання зазначає, що лідери НАТО сподівалися домовитися щодо наступника Єнса Столтенберга, який буде обіймати посаду генерального секретаря до осені 2024 року, на щорічному саміті у Вільнюсі наступного тижня. Але вони не змогли узгодити кандидатуру.

Джерело в НАТО повідомило The Telegraph, що президент США намагався переконати пані фон дер Ляєн, колишнього міністра оборони Німеччини, стати наступником Столтенберга на тлі побоювань, що відповідна кандидатура не з'явиться протягом наступних 12 місяців.

Додамо

Джо Байден і Урсула фон дер Ляєн встановили "міцний зв’язок" за останні роки, сприяючи тісним трансатлантичним зв’язкам щодо Китаю, України та клімату.

Володіючи вільною французькою мовою, вона, швидше за все, заручиться підтримкою президента Еммануеля Макрона, який був проти кандидатури міністра оборони Британії Бена Воллеса.

Водночас, під час приватних розмов фон дер Ляєн сказала Байдену, що вона не зможе взяти на себе будь-яку посаду в НАТО принаймні до наступного року, зазначає The Telegraph.

Доповнення

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що підтримує подовження мандата Урсули фон дер Ляйєн на посад президента Європейської комісії, термін дії якого закінчується в червні 2024 року, якщо президентство в Комісії перейде до її правоцентристської Європейської народної партії. Про це він сказав у неформальній розмові з журналістами Euractiv.

Нагадаємо

Генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу вирішили продовжити термін перебування на посаді до 1 жовтня 2024 року. Про таке рішення союзників по НАТО повідомив сам Генсек у вівторок.

Як вказали в Альянсі, союзники по НАТО продовжили мандат Генерального секретаря Єнса Столтенберга вчетверте.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі