alergiya-na-svininu-viklikaye-astmu-i-proyavlyayetsya-sindromom-svinya-kishka

Алергія на свинину викликає астму і проявляється синдромом “свиня-кішка”

 • 96666 переглядiв

Цитата

“Свині (Sus scrofa) належать до парнокопитних ссавців і є всеїдними. Тобто, як і людина, споживають і рослини, і м’ясо інших тварин. У природі свині населяють території від напівпустель до вологих тропічних лісів з помірним кліматом, а також луки та очеретяні джунглі. Домашні породи (Sus domestica) походять із Євразії, але нині поширені по всьому світу. Значним попитом свиняче м’ясо користується в Південній Азії, особливо у Кореї”, — зазначають експерти Allergy.

Україна ж взагалі вважається лідером споживання та продажу продуктів свинарства, особливо сала.

“Незважаючи на жирність, сало вважається корисним продуктом. Як і свинячі нутрощі, які полюбляють європейці. Але, на жаль, саме у нутрощах, зокрема печінці, міститься найбільше алергенного вуглеводу галактози-α −1,3-галактози. Його скорочено називають α-Gal або просто альфа-гал. Інший важливий алерген свинини — сироватковий альбумін Sus s 1. Це мажорний (головний) алерген м’яса тварини. Третім потенційним алергеном свині є білок, що є у складі її епітелію — поверхневого шару шкіри. У тварин він відшаровується у вигляді лупи”, — додають фахівці.

Синдром “свиня — кішка”

“Перехресна реактивність між сироватковим альбуміном Fel d 2 кішки й свинячим сироватковим альбуміном Sus s 1 відома як синдром „свиня — кішка“. Це захворювання зустрічається у дітей та дорослих. Рідше — у немовлят та малюків ясельного віку. Адже вони дуже рідко мають алергію на кішок”, — наголошують у Allergy.

Цікаво, що в середньому чверть тих, хто має гіперчутливість до кішок, реагують і на свинячий алерген.

“Гіперчутливість до сироваткового альбуміну кішки розвивається при контакті зі слиною тварини, а також із лупою та облизаною шерстю. Симптоми синдрому „свиня-кішка“ у людини з алергією на кішку виявляються менше ніж за годину після вживання свинини”, — повідомили експерти Allergy.

Доповнення

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє про дані, які встановлюють зв’язок між споживанням червоного м’яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров’я рекомендують обмежити вживання в їжу м’ясної продукції і червоного м’яса, оскільки з ними пов’язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м’яса до 500 грамів на тиждень.

Довідка

Червоне м’ясо — всі види м’яса (м’язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.

Українські Національні Новини

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    В Одесі все ще залишаються затоплені після зливи території

     • 12109 переглядiв

    Олімпіада у Токіо: Світоліна перемогла другу суперницю

     • 19445 переглядiв

    Урожай в Одеській області постраждав через погоду

     • 22767 переглядiв