11-lipnya-den-pamyati-zhertv-genotsidu-zhiteliv-srebrenitsi-vsesvitniy-den-narodonaselennya

11 липня: День пам’яті жертв геноциду жителів Сребрениці, Всесвітній день народонаселення

 • 506001 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. Сьогодні, 11 липня, в країнах Європейського Союзу відзначають День пам’яті жертв геноциду жителів Сребрениці, пише УНН.

Жахлива трагедія сталася у липні 1995 року. Тоді воєнізовані формування косовських сербів після захоплення містечка Сребреніца вбили близько 8 тисяч косовських мусульман чоловічої статі від 12 до 77 років.

Завершені розгляди в міжнародних судах довели, що різанина в Сребрениці не була спонтанним явищем, а була наперед спланована і методично втілена. Гаазький трибунал для колишньої Югославії визнав різанину в Сребрениці геноцидом. Наприкінці лютого 2007 року різанину в Сребрениці визнав геноцидом Міжнародний суд.

Також сьогодні відзначається Всесвітній день народонаселення, який був запроваджений Організацією Об’єднаних Націй у 1989 році. Дата обрана не випадково – двома роками раніше саме 11 липня населення Землі перетнуло межу у 5 мільярдів.

На даний момент населення нашої планети трохи перевищує 8 мільярдів, і за прогнозами ООН, до 2050 року обов’язково перетне межу у 10 мільярдів.

Щороку до Дня народонаселення обирається якась тема, що пов’язана з жителями нашої планети та глобальними викликами, які стоять перед ними.

А ще 11 липня можна відсвяткувати Міжнародний день шоколаду, який вперше був відзначений у Франції в 1995 році, і набув широкої популярності у багатьох країнах світу.

Сьогодні також і Всесвітній день поширення інформації про бензодіазепіни, метою якого є підвищення рівня обізнаності людей про довгострокові ризики, пов’язані з вживанням цих психотропних препаратів, які призначаються при розладах психічного здоров’я.

За церковним календарем 11 липня День перенесення мощей мучеників Кира та Іоанна.
Кир жив у ІІІ столітті в Олександрії, де безкоштовно лікував людей. Згодом у нього з’явився дар зцілювати молитвою. Під час подорожей до Кира долучився колишній воїн Іоанн, який став його учнем.

Вони дізналися, що у місті Каноні ув’язнили християнку Анастасію та трьох її доньок, і поспішили їм на допомогу. Кира та Іоанна теж схопили, довго катували і стратили. Згодом були вбиті і Анастасія з доньками.

Тіла Кира та Іоанна поховали у церкві святого Марка. Через 100 років за наказом Олександрійського патріарха Кирила вирішив частину мощей перенесли в єгипетське місто Менуту, де на честь Кира та Іоанна звели церкву.

Іменини 11 липня святкують Іван, Герман, Сергій, Павло.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Саміт НАТО: На що розраховує і що отримає Україна у Вільнюсі

     • 482102 переглядiв